Linkovi

Vučić šest sati izlagao program vlade


Premijer Srbije Aleksandar Vučić obraća se parlamentu u Beogradu, 9. avgusta 2016.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić obraća se parlamentu u Beogradu, 9. avgusta 2016.

Skoro šest sati, u stojećem stavu pred poslanicima Skupštine Srbije i srpskom javnosću, mandatar Aleksandar Vučić predstavljao je danas program nove Vlade. U skraćenom ekspozeu na 68 stranica, Vučić je opširno govorio o mnogim aspektima rada buduće Vlade, a zbog toga što su tek pred sednicu dobili Vučićev ekspoze i nisu imali vremena da se pripreme za sednicu, poslanici dela opozicije napustili zasedanje.

Višesatni ekspoze pred poslanicima u Skupštini Srbije mandatar Aleksandar Vučić otvorio je porukom da ova vlada nikada neće odustati od postavljenih ciljeva i da neće prihvatiti da se država vraća unazad.

Vučić je najavio zlatne godine srpske ekonomije i veću finansijsku disciplinu, a osim ubrzanog puta u EU, cilj vlade, po njegovim rečima, biće regionalna stabilnost. Srbija će nastaviti sa naporima da ti odnosi budu zdravi i da razvija dobrosusedske odnose, dodao je mandatar.

Politika Vlade nije politika podela na one koji su za EU i one koji su za Rusiju. U politici Vlade ima mesta pre svega za one koji su za Srbiju i za odličnu saradnu sa EU i Rusijom, rekao je Vučić:

"Poglavlja 23 i 24 su otvorena u junu i mi nastavljamo da radimo naporno u svim oblastima pregovaračkog procesa. Spremni smo i za otvaranje Poglavlja 5 o javnim nabavkama, i ovo poglavlje je veoma važno zbog nastavka sistemske borne protiv korupcije. U doba predsedavanja Slovačke, koje je počelo u julu ove godine, mi bićemo spremni za otvaranje novih poglavlja: 25 – istraživanje i razvoj, 26 – obrazovanje, mladi i sport, ribarstvo 13, 14 – transport, 20 – preduzetništvo i industrijska politika, 21 – transevropske mreže."

Čuvaćemo mir, ali ćemo biti spremni na odgovor svakome ko pokuša da nas napadne, izjavio je Vučić pred poslanicima skupštine Srbije i dodao da će Srbija uvek reagovati mirno sa ciljem da zaštiti mir i stabilnost.

Po njegovim rečima pitanje Kosova i Metohije ostaje veliki izazov i u mandatu ove Vlade – nezavisnost neće biti priznata, ali će biti nastavljen dijalog Beograd i Prištine, istakao je Vučić:

"Vodeći odgovornu politiku činićemo sve da interesi našeg naroda, kao i naši vitalni državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji budu zaštićeni. Srbija će nastaviti da insistira na otpočinjanju pregovora o imovini, i očuvanju srpske kuturne i duhovne baštine na KiM. Kao i na uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Jer za one koji ne znaju, i kada su kritikovali Briselski sporazum, nisu rekli narodu da je 40 posto, odnosno šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, upravo govori o uspostavljanju Zajednice srpskih opština."

Sa druge strane, predstavnici tri opozione stranke – DS-a, SDS-a i Pokreta Dosta je bilo, su zbog kratkog roka koji im je ostavljan da se upoznaju sa ekspozeom i nemogućnosti da se pripreme za današnju sednicu napustili poslaničke klupe. Poslanici opozicionih stranaka ekspoze mandatara prate iz poslaničkih klubova i pripremaju se za raspravu, poručili su lideri ovih stranaka na zajedničkoj konferenciji za novinare:

"Zahtevali smo danas zajednički da sednica odgodi za sedam dana, da dobijemo vreme, da možemo i da pročitamo ekspoze, i da se spremimo za ekspoze. To nije usvojeno, predsednica Skupštine je dala nesuvislo obrazloženje. Mi ponižavanje Skupštine nećemo dozvoliti, i ovo je poruka vladajućoj većini da ovako neće moći da se ponaša", izjavio je Saša Radulović iz pokreta "Dosta je bilo".

Današnjoj sednici parlamenta prisustvovali su predstavnici crkve, vojske, diplomatskog kora. Sednici je prisustvovao i bivši austrijski kancelar Alfed Guzenbauer koji je izjavio da je mandatar predstavio veoma ambiciozan program i ocenio da će Vlada Srbije morati da se suoči sa međunarodnim i regionalnim turbulencijama.

XS
SM
MD
LG