Linkovi

Oštra debata u skupštini o programu vlade


Trenutno rešenje za Kosovo i Metohiju bilo bi priznavanje, ali ova Vlada ne može i neće to da uradi - izjavio je tokom današnje rasprave o ekspozeu mandatar Aleksandar Vučić. Sama debata, na momente vrlo oštra trajala je od 10 sata ujutru i prekinuta 12 sati kasnije, kako je rečeno, zbog nevremena i poplava koje su pogodile zapadnu Srbiju.

Skraćena verzija mandatarovog ekspozea na 68 strana, čije je čitanje juče trajalo punih šest sati, danas je predmet ocena poslanika u parlamentu. U raspravi učestvuje i mandatar Aleksandar Vučić, a za sada, uz stranke koje će činiti vladajuću koaliciju, podršku novoj Vladi najavio je Savez vojvođanskih Mađara.

Prethodna vlada uspela da sačuva političku i regionalnu stabilnost, a to je uslov uslova ekonomskog prosperiteta, napretka pregovora sa EU i rešavanja problema građana Srbije, ocenio je šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor:

Podržaćemo Vladu, bićemo deo Vlade na nivou državnih sekretara. Sledećeg dana ćemo potpisati koalicioni sporazum sa SNS, koji će se, pre svega baviti zajedničkim programskim opredeljenjima. Tako smo činili i pre dve godine.)

Sa druge strane, opozicione stranke u novoj Vladi i juče predstavljenom programu Vlade vide nastavak dosadašnje politike, koju ocenjuju kao neuspešnu. Odsustvo boljitka i perspektive, selektivna statistika, ili spisak lepih želja – samo je deo kritika koje su juče izneli opozicioni lideri o ekspozeu:

"Mislim da je Aleksandar Vučić zaobišao politiku u svom ekspozeu. Ne mislim da je to bilo slučajno, jasno je da je on to uradio zbog toga što su politički problemi, iz kojih proizilaze svi drugi društveni problemi, veoma ozbiljni. I što bi u davanju odgovora na njih postalo jasno da Vlada koju on predlaže nema snagu da sama te probleme reši na ozbiljan način."

Jučerašnju raspravu o ekspozeu obeležila je razmena udaraca između Aleksandra Vučića i lidera Pokreta Dveri Boška Obradovića, koji je optužio mandatara da je poslednji evrounijata i evrofanatik u Evropi, na šta mu je Vučić odgovorio da priča na nivou deteta i iznosi neistine:

"Očito je da Vučić nema naviku da u Skupštini ima opoziciju. Očito ga niko odavno nije pretresao ovako detaljno po svim temama, kao što smo to učunili u ovom kontraekspozeu na njegov ekspoze. Mora da se navikne na ozbiljnu opoziciju, i moraju da poštuju demokratske procedure", konstatovao je Boško Obradović.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je zamerio mandataru što u ekspozeu ni jednom nije izgovorio reč “Vojvodina”, dok je, po oceni Zorana Živkovića, ekspoze prazan i jedini cilj ekspozea od šest je bio da traje šest sati, kaže lider Nove stranke.

Posebno oštru polemiku oko ekonomske politike večeras su imali lider Demokratske stranke Bojan Pajtić i mandatar Aleksandar Vučić – uz razmenu uvreda optuživali jedan drugog za iznošenje neistina.

XS
SM
MD
LG