Linkovi

Poznat sastav buduće Vlade Srbije


Vlada Srbije (arhivski snimak)
Vlada Srbije (arhivski snimak)

Poslanici Skupštine Srbije danas su usvojili izmene Zakona o ministarstvima, čime su i formalno ispunjeni uslovi za rekonstrukciju Vlade

Danas je konačno poznat i ceo sastav buduće Vlade, u kojoj će se naći dosta novih imena.

Posle nekoliko meseci stranačkih pregovora i nagađanja u javnosti – konačni sastav buduće Vlade Srbije je poznat i moglo bi se reći da su neka imena novih ministara izazvala iznenađenje.

Uz Branka Ružića, kome je namenjeno mesto potpredsednika Vlade zaduženog za evropske integracije i Aleksandra Antića, koji će biti kandidat za ministra saobraćaja, premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić otkrio je danas da će budući ministar prosvete biti profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Tomislav Jovanović. Ružića i Antića u poslaničkim klupama zameniće doskorašnji ministar Milutin Mrkonjić i reditelj Srđan Dragojević.

Kandidat SPS-a za ministra kulture biće direktor Beogradske filhar-monije Ivan Tasovac, a kao nestranački, zajednički kandidat SPS-a i SNS-a za ministra sporta je predložen vaterpolista Vanja Udovičić.

Uz ranije najave iz SNS-a da će kandidati ove stranke za ministre poljoprivrede i privrede biti Dragan Glamočić i Saša Radulović, danas je saopšteno da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin predložen za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju.

U međuvremenu, stari ministri su podneli ostavke – među njima i Mlađan Dinkić, Verica Kalanović i Suzana Grubješić, koji će se posla napuštanja vladajuće koalicije vratiti među poslanike:

"Konstatovaćemo ostavke ministara. Nakon toga se zakazuje nova sednica koja počinje sutra, kada nam u proceduru stigne premijerov predlog za nova kadrovska rešenja – a na mesta ministara koji su podneli ostavke", saopštila je Jana Ljubičić generalni sekretar Skupštine Srbije.

Inače, planirano je da se sutra nastavi sednice Skupštine Srbije, na kojoj će prvo premijer Ivica Dačić podneti ekspoze, a zatim će uslediti i rasprava o novoj Vladi. Prema dogovorenoj dinamici, izbor ministara u Skupštini je predviđen za subotu, a moguće je da odmah nakon toga bude održana i prva sednice nove Vlade.
XS
SM
MD
LG