Linkovi

Dačić: Srbi da izađu na izbore


Srpski premijer Ivica Dačić (arhivski snimak)
Srpski premijer Ivica Dačić (arhivski snimak)

Svi državni funkcioneri koji na Kosovu i Metohiji budu vodili politiku suprotnu vladinoj biće smenjeni, poručio je premijer Srbije

Na današenjem obeležavanju 99-te godišnjice Cerske bitke u Tekerišu, premijer Srbije Ivica Dačić je, osim o istoriji dogovorio i o problemu Kosova i kosovskih Srba, kao i o predstojećoj rekonstrukciji Vlade.

Svi državni funkcioneri koji na Kosovu i Metohiji budu vodili politiku suprotnu vladinoj biti smenjeni, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić. Na obeležavanju 99. godišnjice Cerske bitke u Tekerišu on je rekao da će Vlada preduzeti mere koje će pokazati njeno jasno opredeljenje za izlazak Srba na izbore 3. novembra. Po Dačićevim rečima niko nema prava da vodi politiku suprotnu državnim interesima:

"Državni interesi Srbije u ovom trenutku jesu ti da je veliki interes Srba da imaju svoje legitimno i legalno izabrane predstavnike, koji bi bili međunarodno priznati. A ne da samo budu predstavljeni kao neke paralelne strukture koje niko živi u svetu ne priznaje. Zato mi toliko insistiramo na učešću na lokalnim izborima."

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, premijer je Dačić nije želeo da se izjašnjava o konkretnim imenima u budućoj vladi, ocenivši da u ovom trenutku to još nije tema za javnost. Kako je rekao, on je sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem u svakodnevnom kontaktu, a do kraja nedelje biće poznate sve pojedinosti o rekonstrukciji vlade:

"Mogu samo da kažem da se te aktivnosti nalaze u završnoj fazi. Do kraja ove nedelje će biti sve definitivno poznato i biće pripremljen Zakon o ministrarstvu i Zakon o Vladi. I nakon toga se ide u parlament."

Odgovorajući na pitanja novinara, Ivica Dačić je rekao da srpski i crnogorski narod imaju tradicionalno dobre prijateljske i bratske odnose. Po njegovim rečima najavljeni odlazak u septembru u Crnu Goru predstavlja deo redovnih aktivnosti, i tom prilikom će sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje, dodao je Dačić.
XS
SM
MD
LG