Linkovi

Skupština Srbije izabrala nove ministre


Skupština Srbije (arhivski snimak)
Skupština Srbije (arhivski snimak)

Nakon tri dana rasprave, 11 novih ministara položilo je zakletvu u skupštini čime je počeo da im teče mandat

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras 11 novih ministara u rekonstruisanoj Vladi Srbije sa 134 glasa za, 65 protiv, dok je 51 poslanik bio uzdržan.

Novi ministri su Lazar Krstić (finansije), Saša Radulović (privreda), Tomislav Jovanović (prosveta), Ivan Tasovac (kultura i informisanje), Nebojša Rodić (odbrana), Dragan Glamočić (poljoprivreda), Vanja Udovičić (sport), Aleksandar Antić (saobraćaj) i Igor Mirović (regionalni razvoj). Ministri bez portfelja biće Branko Ružić, zadužen za evropske integracije, i Aleksandar Vulin, zadužen za Kosovo.

Novi ministri su u Skupštini, na svečanoj sednici, položili zakletvu pred poslanicima, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i drugim članovima Vlade, čime je počeo da im teče mandat.

A u Beogradu je danas boravio francuski ministar za evropske poslove Tijeri Repanten, koji je poručio da Francuska želi da Srbija bude 29-ta članica EU

Zvaničnici Evropske unije, ukoliko se klade o tome koja će zemlja biti sledeći član EU, treba da se klade na Srbiju, izjavio je, pomalo u šali premijer Srbije Ivica Dačić posle današnjeg razgovora sa fancuskim ministrom za evropske poslove Tjerijem Repantenom.

Dačić je kao dobar ocenio izbor Tanje Miščević za šefa pregovaračkog tima za pristupanje EU i rekao da očekuje da ona na toj funkciji da lični doprinos kroz posvećenost poslu, koju je imala do sada:

"Imajući u vidu iskustvo koje je imala na mestima koje je ranije obavljala, mislim da je to dobar izbor. I da će omogućiti da zajedno sa drugim delovima napih timova koji će se baviti evropskim integracijama – da probamo da taj proces obavimo kvalitetno i u što kraćem roku."

Uz pohvale Srbiji na onome što je uradila u proteklu godinu dana, a posebno na postizanju istorijskog sporazuma sa Prištinom, Repanten je poručio da je želja Francuske da Srbija postane 29. članica EU i da je spremna da joj u tome pruži svaku pomoć. Prema rečima Repantena, Srbiji sad na putu u EU predstoji sprovođenje političkih, ekonomskih i reformi institucija koje se bave vladavinom prava i pravne države.
XS
SM
MD
LG