Linkovi

Srbija vidi Strategiju EK za Zapadni Balkan kao pozitivan signal


Nakon što je Evropska komisija u Strazburu usvojila Strategiju proširenja za Zapadni Balkan, u Beogradu je to dočekano kao pozitivan signal i ohrabrenje za nastavak evrointegracija.

Strategijom o proširenju Evropska komisija je odala veliko priznanje Srbiji i njenim građanima da je poslednjih godina napravljen napredak na putu ka EU, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da je srećna zbog toga što je Srbija prvi put dobila vremenski okvir kada bi mogla da uđe u EU.

U zajedničkom obraćanju sa šefom Misije EU u Srbiji Semom Fabricijem, Brnabić je poručila da je za Srbiju u procesu evrointegracija najvažniji kvalitet reformi, kao i da je za Beograd veoma važno pitanje regionalne stabilnosti.

"Ovo Srbiji daje šansu. Daje nam veliku šansu i ovo nije garancija. I ovo nije automatsko podrazumevanje da ćemo mi 2025. godine postati član EU. Ovo nam daje šansu i ovo je veliko priznanje za sve napore i za sve ono što smo postigli do sada", rekla je Brnabić.

Na pitanje o ispunjenosti kriterijuma, Brnabić je rekla da je sa poglavljem 24 "uglavnom sve u redu", a da kod poglavlja 23 postoji kašnjenje, dok je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović je istakla da u strategiji nema novih uslova, već nekih pojašnjenja.

Po njenim rečima, pregovaračkim okvirom je predviđeno da Beograd i Priština treba da postignu pravno obavezujući sporazum do stupanja Srbije u EU.

"Srbija je jasno na stanovištu da nema priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova. I da se upravo kroz dijalog traže održiva rešenja koja će dovesti do normalizacije. Prema tome, sadržina sporazuma proizaći će iz dijaloga Beograda i Prištine. U tom smislu naravno da je nama taj uslov jasan još od početka procesa evrointegracija", istakla je Joksimović.

Šef misije EU u Beogradu Sem Fabrici je rekao da je Srbija prepoznata kao zemlja predvodnica u procesu evrointegracija, i ocenio da je to dodatna motivacija za ono što treba uraditi u budućnosti.

Kako je rekao, razgovor Beograda i Prištine je jedna od glavnih tema, a rad na vladavini prava, slobodi medija i boljoj ekonomiji je označio kao put da se ostvari mogućnost za pristupanje EU do označenog datuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG