Linkovi

Srbija u vrhu po transparentnosti izvoza lakog naoružanja


Arhiva, ilustracija

Prema istraživanju instituta iz Ženeve “Trgovina lakog naoružanja barametar transparentnosti” za 2017. godinu Nemačka, Švajcarska i Srbija su zemlje označene kao najtransparetnije kada je izvoz malog i lakog naoružanja u pitanju.

Srbija se tako našla na visokom trećem mestu, koje deli sa Holandijom, objavljeno je u redovnoj godišnjoj publikaciji "Trade Update 2017, Transfers and Transparency", koja se bavi monitoringom u oblasti prometa naoružanja i vojne opreme.

Od zemalja regiona, Hrvatska je na 16. mestu, a Bosna i Hercegovina na 44. poziciji po pitanju transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja. Najgore rangirane zemlje na ovoj listi su Iran, Izrael, Severna Koreja, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena navedena lista su redovnost i preciznost izveštavanja prema međunarodnim institucijama i organizacijama, jasnoća i obuhvat informacija koje se objavljuju u vezi sa realizovanim isporukama, odobrenim dozvolama kao i po odbijenim zahtevima za izdavanje dozvola.

Publikaciju "Trade Update, Transfers and Transparency", svake godine objavljuje organizacija „Small Arms Survey“, koja se smatra jednom od najrelevantnijih u svetu u oblasti monitoringa prometa malog i lakog naoržanja.

Organizaciju „Small Arms Survey“, osnovale su vlade Švajcarske, Nemačke, Velike Britanije, Kanade, Finske, Holandije, Norveške i Švedske sa ciljem da na globalnom nivou ukazuje na aktuelnosti i probleme vezane za proizvodnju i promet malim i lakim naoružanjem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG