Linkovi

Srbija tri meseca bez poverenika, skupština ne žuri sa izborom novog


Učesnici okruglog stola "Budućnost slobode informacija u Srbiji", u beogradskom hotelu Zira, 27. februara 2018.
Učesnici okruglog stola "Budućnost slobode informacija u Srbiji", u beogradskom hotelu Zira, 27. februara 2018.

Postupak izbora novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti trebalo bi da bude otvoren, a osoba koja bude izabrana trebalo bi da bude stručna. Novi poverenik ne bi trebalo da bude član niti donator neke stranke, rečeno je u sredu na okruglom stolu "Budućnost slobode informacija u Srbiji".

Miodrag Milosavljević, koordinator programa Fondacije za otvoreno društvo, podsetio je je da Srbija već tri meseca nema poverenika za informacije od javnog značaja i da je Skupština Srbije, iz nejasnih razloga, propustila sve rokove za njegov izbor.

On je ocenio da Srbija može da bude ponosna na stanje dostupnosti informacija od javnog značaja kakvo je postojalo od 2000. godine, ali da na tom polju Vlada sada predlaže umanjenje prava građana, što je nedopustivo pošto se jednom dostignuta prava ne smeju ponovo oduzimati i smanjivati.

Predloženim zakonom propisuje da javna preduzeća, odnosno društva kapitala u državnom vlasništvu ubuduće neće biti u obavezi da daju informacije od javnog značaja, iako se zna da su "ta predzeća najčešće i najgrublje kršila pravo na pristup informacijama građana", rekao je on.

"Idemo u proces legalizacije takvog odnosa, što nije dobro", naglasio je Milosavljević i primetio da Vlada ni jedno rešenje Poverenika nije izvršila.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) rekao je da se pri izboru novog poverenika moraju poštovati kriterijumi koji obezbeđuju integritet te osobe. Rekao je da bi kandidati trebalo da budu predstavljeni javnosti preko javnog servisa.

On je primetio da Skupština Srbije ne razume da regulatorna tela nisu savetodavna tela vlade, već praktično "četvrta grana vlasti".

VIDEO Gavrilović: Skuština misli da su joj regulatorna tela savetodavna
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Direktorka Pravnog skenera Marina Mijatović izjavila je da građanima nisu dostupne informacije o celokupnom procesu javnih nabavki, te da se nakon potpisivanja ugovora o javnoj nabaci gubi svaki trag o njenom sprovođenju.

"Smatramo da je neophodno da se obajavljajuju celi ugovori", rekla je ona.

Jovan Nicić iz Pravnog skenera kazao je da se građanima često ograničava pristup i informacijama vezanim za javno-privatna partnerstva, a posebno kada partnerstvima učestvuju strani investitori.

Profesor Pravnog fakulteta Stevan Lilić, podsetio je ranije za Glas Amerike da je institucija poverenika složeni mehanizam demokratskog otvorenog društva, te da poverenik mora da bude osoba od izuzetnog integriteta, koja poseduje posebna znanja.

On se usprotivio promenama Zakona o informacijama od javnog značaja prema kojima javna preduzeća ne podležu obavezi dostavljanja informacija od javnog značaja.

"Prustup informacijama od javnog značaja nije pravo, to je sloboda", naglasio je Lilić.

VIDEO Stevan Lilić: Pristup informacijama nije pravo, to je sloboda
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Maja Videnović, poslanica Demokratske stranke, kaže da se može očekivati i dalje urušavnaje institucija i kršenje ustava i zakona.

Institucija poverenika nije jedina institucija koja se kontinuiranom kampanjom vlasti slabi, kaže ona i podseća na najave iz vladajuće stranke da će biti izabran poverenik koji će biti sušta suprotnost prethodnom.

Videnović: Izbor stranačkog poverenika - nastavak urušavanja institucija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

XS
SM
MD
LG