Linkovi

SB: Zajam Srbiji uz uslove


Logo Svetske banka
Logo Svetske banka

Ukoliko Vlada Srbije ispuni sve potrebne uslove postoji šansa da početkom marta dobije kredit od 250 miliona dolara, najavio je direktor Svetske banke u Srbiji Toni Verhejn.

Svetska banka će odobriti Srbiji zajam za podršku budžetu, ukoliko Srbija povuče set mera i dođe u održivu fiskalnu situaciju, kako bi mogla da počne da rešava problem 153 preduzeća u restrukturiranju.

Ukoliko Vlada Srbije ispuni sve potrebne uslove postoji šansa da Srbija početkom marta dobije kredit od 250 miliona dolara za podršku budžetu, najavio je danas direktor Svetske banke u Srbiji Toni Verhejn.

Na prezentaciji regionalnog izveštaja Svetske banke Verhejn je objasnio da će 15. januara početi pregovori sa srpskom Vladom, dok će 27. februara rezultati tih pregovora biti predstavljeni bordu direktora Svetske banke. Kako je rekao Toni Verhejn – da bi kredit bio odobren, Srbija treba usvoji budžet i fiskalnu strategiju, kao i da donese četiri zakona – o radu, stečaju, privatizaciji i planiranju i izgradnji:

"Ukupni paket za koji se nadamo da će odobriti bord direktora 27. februara iznosi 490 miliona dolara. I nadamo se da ćemo u budžetskoj 2014-toj godini odobriti dodatnih 300 miliona dolara za drugu fazu podrške budžeta."

Po rečima ekonomiste Svetske banke Lazara Šestovića, izvoz u ovoj godini je veći za 22 odsto nego prošle godine, zbog čega je smanjena potreba za pozajmljivanjem iz inostranstva, a samim tim je smanjen i ukupni spoljni dug. Sa druge strane, po rečima Šestovića ostaju problemi sa velikim fiskalnim deficitom:

"Vidimo da je ponovo fiskalni deficit u ovoj godini na jako visokom nivou i on je konsekventno doveo do toga da se i stanje javnog duga povećava. Trenutno je dostigao nivo od nekih 60 podsto BDP-a."

A danas je istaknuto i da Svetska banka pregovara sa Srbijom i o zaj-mu od 200 miliona dolara za podšku finansijskom sektoru i 400 miliona do-lara za podršku zdravstvu.
XS
SM
MD
LG