Linkovi

Brnabić ipak sa američkim senatorima Marfijem i Pitersonom


Američki senatori Marfi i Piters sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije (Foto:Vlada Srbije)
Američki senatori Marfi i Piters sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije (Foto:Vlada Srbije)

Premijerka Srbije Ana Brnabić i senatori Sjedinjenjih Država iz Kris Marfi i Geri Piters saglasili su se da je primena Briselskog sporazuma značajna za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, ali i održivu stabilnost i mir u regionu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Susret premijerke Brnabić i gostiju iz SAD-a održan je uprkos tome što je u sredu Vlada Srbije saopštila da je otkazan – ne navodeći obrazloženje za to.

U saopštenju je navedeno da je Brnabić u razgovoru iznela tvrdnje da Priština nije ispunila dogovoreno, kao i da je, kako je navedeno, suspendovala dobar deo prava koja se u sporazumu odnose na Srbe koji žive na Kosovu.

Vlada Srbije je saopštila da je tokom susreta zaključeno da je ekonomska i privredna saradnja dve strane, kako je ukazano, na najvišem nivou.

Sektor informacionih tehnologija ima svoje posebno mesto u tome, ali da svakako ima još prostora za unapređenje. Dodatni potencijal za saradnju postoji i u oblasti energetike, sa čime su saglasne obe strane”, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Ukazano je da su senatori Marfi i Piters premijerki Srbije preneli da žale zbog, kako je navedeno, tragičnih događaja u Srbiji.

Početak maja obeležila su dva odvojena slučaja oružanog nasilja, u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i Mladenovcu i Smederevu - gradovima nadomak prestonice Beograda.

Posledice nasilja su bile drastične, ubijeno ukupno devet učenika i osam odraslih, uz desetine ranjenih osoba.

Uz senatore Marfija i Pitersa susretu je prisustvovao i ambasador SAD-a u Beogradu Kristofer Hil.

Američki senatori borave u poseti Zapadnom Balkanu i do sada su posetili Prištinu, Podgoricu i Beograd.

XS
SM
MD
LG