Linkovi

Raste popularnost naprednjaka


Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić i izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu.
Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić i izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu.

Istraživanje agencije Faktor plus pokazuje da naprednjacima blago raste rejting medju gradjanima Srbije.

Naprednjacima blago raste rejting među građanima Srbije, dok sa druge strane demokratama i socijalistima rejting je u blagom padu - pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

Najveću podršku građana Srbije ima Srpska napredna stranka, a Aleksandar Vučić je stranački lider u koga građani imaju najviše poverenja, pokazuje poslednje istraživanje agencije Faktor plus. Naprednjaci uživaju podršku 36 odsto građana Srbije, uz Demokratsku stranku je 15,3 odsto, a koaliciju oko SPS podržava 11,8 odsto birača. Više od izbornog cenzusa imaju još tri stranke – DSS, LDP i Ujedinjeni regioni.

Čak 56 odsto građana smatra da predsednik SNS uliva najviše poverenja, a isti broj ispitanika – njih 23 odsto, ima poverenja u lidera DS Dragana Đilasa i predsednika SPS Ivicu Dačića, pokazuje istraživanje Faktor plusa:

“Vučić očigledno uspeva da materijalizuje svoj uspeh na talasima borbe protiv korupcije, ali to može povećati očekivanja građana i za Vučića postati mač sa dve oštrice”, kaže Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus.

Istraživanje agencije Faktor plus bavilo se i događanjima u Demokratskoj stranci i trećina ispitanika misli da će sukobi unutar DS urušiti njen rejting, ali da će stranka opstati. Da će se stranka pocepati misli 11 odsto, dok 16 odsto veruje da će DS ojačati, rekao je Pejić.

“Niko ne smatra da je to dobro po stranku i da će ostaviti posledice i po rejting stranke i po neko ustraojstvo, makar u bližoj budućnosti. Možda demokrate smatraju da to neko urušavanje rejtinga na kratak rok vredi i da će to dovesti do stabilizacije stranke na duži rok. I da je to žrtva koja se u ovom trenutku mora platiti, a da će to doneti povećanje rejtinga DS-a.”

Petrović isključen iz DS

A Izvršni odbor DS isključio je večeras Dušana Petrovića iz stranke, jer nije želeo da vrati poslanički mandat. Odlučivanje o Vuku Jeremiću je odloženo, a njemu je dat rok od sedam dana da odgovori na predlog za pokretanje postupka.

Tokom dana predsednik DS-a Dragan Đilas razgovarao je u sedištu stranke sa Vukom Jeremićem, koji je posle sastanka kratko izjavio da će detaljno razmotriti zahtev stranke da vrati poslanički mandat.

Dušan Petrović na sednicu Izvršnog odbora stranke došao sa svojim pravnim timom. Po njegovoj oceni reč je o političkom procesu koji vodi Dragan Đilas:

Ono što je politički važno i što sam rekao na sednici Izvršnog odbora jeste da je ovo revanšizam Dragana Đilasa, da umesto da otvori ozbiljnu debatu o najvažnijim državnim pitanjima – Đilas je prvo prinudio Glavni odbor, a evo predlogom da budem isključen vrši pritisak i na Izvršni odbor DS da raskrsti sa svojim političkim neistomišljenicima.”

Uprkos odluci Izvršnog odbora stranke, Petrović je posle sastanka izjavio da je još uvek član DS-a jer ima nameru da se žali Statutarnoj komisiji, koja će u tom slučaju morati da se izjasni o odluci o njegovom isključenju. Petrović je rekao da kao član Demokratske stranke neće praviti poslanički klub ili političku stranku, već da će nastaviti da se bori za ono u šta veruje.
XS
SM
MD
LG