Linkovi

Dačić: Rokovi ističu


Premijer Srbije Ivica Dačić položio je venac na spomenik vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, Dimitriju Tucoviću, 1. maja 2013.
Premijer Srbije Ivica Dačić položio je venac na spomenik vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, Dimitriju Tucoviću, 1. maja 2013.

Rokovi za sprovođenje briselskog sporazuma ističu, izjavio je premijer Dačić, dok je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić istakao da se sporazum mora sprovesti.

Rokovi za sprovođenje briselskog sporazuma ističu, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, dok je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić istakao da se sporazum mora sprovesti.

Premijer Srbije prilično je radno proveo današnji Međunarodni praznik rada – posetio je prvomajski uranak u nastavnom centru MUP u Makišu, položio venac na spomenik vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji Dimitriju Tucoviću, a na predizbornom skupu SPS-a u Zemunu Ivica Dačić je istakao da više nema vremena za razmišljanje o sporazumu sa Prištinom, jer su rokovi već ističu.

Liderima Srba sa severa Kosova on je poručio da ne treba da se gubi vreme u ubeđivanju, nego treba da se vidi kako da se u primeni sporazuma neke stvari poprave, što, po rečima Dačića ne bi trebalo da bude bez učešća Srba Kosova:

“Mi nemamo vremena za višemesečne rasprave, analize i kampanje. Ako se želi ići na referendum – odmah se mora o tome odlučiti. Ako nema referenduma, a koliko vidim nema, zato što je njihov stav da ako na referendumu pobedi druga opcija od njihove – to ne važi zato što je suprotno ustavu. Pa šta ćemo onda na referendum?”

Kako je najavio potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić ova stranka će na osnovu potpisa 25 poslanika u parlamentu Srbije 8. maja predati Ustavnom sudu predlog za ispitivanje zakonitosti i ustavnosti sporazuma u Briselu.

Sa druge strane, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je u intervjuu Televiziji B 92 izjavio da se sporazum iz Brisela mora sprovoditi, a samo je pitanje kako da to uradimo sa saglasnoću Srba sa Kosova, a ne protiv njegove volje. Vučić je naglasio i da je nemoguće da sporazum bude potpuno primenjen do kraja juna i da je "sumanuto" da neko od Srbije to očekuje.
XS
SM
MD
LG