Linkovi

Slovačka uručila Srbiji "ključ kapije EU"


Uručujući simbolično srpskom premijeru Ivici Dačiću ključ kapije EU, premijer Slovačke Robert Fico je istakao da to predstavlja izraz podrške njegove zemlje Srbiji na putu ka Uniji.

Premijer Slovačke Robert Fico i šef diplomatije te zemlje Miroslav Lajčak sastali su se danas u Beogradu sa najvišim zvaničnicima Srbije, a jedna od osnovnih tema razgovora bila korist koju Srbija može da ima od priključivanja Evropskoj uniji.

Uručujući danas simbolično svom domaćinu, srpskom premijeru Ivici Dačiću ključ kapije EU, premijer Slovačke Robert Fico je istakao da to predstavlja izraz podrške njegove zemlje Srbiji na putu ka Uniji. A posle razgovora u Beogradu, dva premijera su na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli da Srbija ima veliki interes za ulazak u EU, posebno u ekonomskom pogledu.

Iznoseći primer Slovačke, Fico je je naglasio da Slovačka značajno profitira od članstva u EU – u narednim godinama dobiće iz budžeta EU oko 20 milijardi evra, dok će u istom periodu uneti u budžet Unije tek trećinu te sume, to jest oko 6,5 milijardi evra, rekao premijer Slovačke:

"Ili da će u čistom Slovačka profitirati oko 14 milijardi evra, koje može da koristi za rekonstrukciju zemlje, izgradnju infrastrukture, puteva, podršku prosveti, nauci, zdravstvu, zaštiti životne sredine."

Zahvaljujući Slovačkoj na podršci koju je pružila Srbiji za evropske integracije i zbog principijelnog stava po pitanju Kosova, Ivica Dačić je na konferenciji za novinare istakao da je od slovačkog kolege saznao ono što građani ne znaju, a to je koliko Slovačka daje, a koliko dobija od Unije:

"Kada neko sagleda objektivno razloge za i protiv, samo zlonamerni ljudi mogu da kažu da Srbija neće imati interesa od članstva u EU. Mi želimo najbolje svom narodu."

A visoki zvaničnik Evropske komisije Kristijan Danijelson je izjavio danas da je Direktorat za proširenje EU dobio pismo evropskih poslanika sa zahtevom da se rasvetli politička pozadina ubistva srpskog premijera Zorana Đindića.

Odbijajući da komentariše da li to može da bude formulisano kao uslov za napredak Srbije u pregovorima o pravosuđu i bezbednosti, Danijelson je na skupu na skupu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu rekao da je opšti pristup Brisela da se u poglavljima 23 i 24 pažljivo prati rad struktura važnih za funkcionisanje vladavine prava.
XS
SM
MD
LG