Linkovi

Nastavak saradnje Srbije i Rusije


Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je najavio da će 2014. godine početi realizacija projekta modernizacije rafinerije u Novom Sadu

Saradnja Rusije i Srbije se nastavlja - danas je u Beogradu održana sednica Komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak najavio nova ulaganja NIS-a u Novom Sadu i Pančevu.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je najavio da će 2014. godine početi realizacija projekta modernizacije rafinerije u Novom Sadu, gde će biti izgrađeni kapaciteti za proizvodnju i preradu ulja.

Posle sednice međuvladinog Komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije održane danas u Beogradu, Novak je dodao da će u naredne dve godine biti povećana dubina prerade naftnih derivata u rafineriji Pančevo, i da će vrednost ovih projekata iznositi 1,5 milijardi evra:

"Osim energetike mi razvijamo saradnju i u drugim oblastima u kojima imamo zajednički interes; kao što su transport, saobraćaj, poljoprivreda, industrija, sfere zdravstva, obrazovanja, kulture. Mi smo sada razmatrali da zajednički obim ulaganja, koji će biti iskorišćen za saradnju u ovim sferama može izneti tokom naredne tri godine oko pet milijardi dolara."

Kako je istakao ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije u proteklom periodu je do kraja realizovano nekoliko vrlo važnih projekata, od kojih je, po rečima Milana Bačevića, najvažniji gasovod Južni tok:

"Među nama u ovom trenutku nema otvorenih pitanja, ne postoji ni jedno sporno pitanje koje je prisutno i koje bi trebalo da nas možda zabrine. Uspeli smo, ako tako mogu da kažem, da nivo naših ekonomskih odnosa podignemo, ili makar približimo nivou političkih odnosa. A oni nikada u istoriji naših država nisu bili bolji nego što su danas."

Kako je još istako srpski ministar, za godinu dana rada srpsko-ruskog Komiteta realizovana su dva kredita sa Ruskom Federacijom: jedan namenjen pokrivanju prošlogodišnjeg budžetskog deficita, a drugi razvoju železničkog saobraćaja u Srbiji. U tom periodu je smanjen i deficit u trgovini sa Rusijom, a robna razmena je porasla za 13,5 odsto, dodao je Bačević.
XS
SM
MD
LG