Linkovi

Lavrov: Uzećemo u obzir interese Srbije


Ministri inostranih poslova Srbije i Rusije, Ivica Dačić i Sergej Lavrov, tokom susreta u Moskvi (mfa.gov.rs)

Ruski šef diplomatije je tokom susreta sa srpskim kolegom rekao da će budući projekti izgradnje gasovoda prema Evropi uzeti u obzir interese Srbije, kao i da Moskva ne vrši pritisak na Beograd

Juče Pariz, danas Moskva, u utorak Ukrajina - to je maršruta srpskog ministra inostranih poslova Srbije Ivica Dačića povodom priprema za srpsko preuzimanje predsedavanja OEBS-om 1. januara iduće godine.

Nakon Pariza juče, srpski šef diplomatije Ivica Dačić posetio je danas Moskvu, gde je u sklopu priprema za predsedavanje Srbije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju u narednoj godini, razgovorao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim. Tom prilikom ruski diplomata je poručio da će budući projekti koji se tiču izgradnje gasovoda iz Rusije prema Evropi uzimati u obzir interese Srbije:

"To se tiče saradnje u oblasti energetike, i uključuje interes Srbije prilikom realizacije novih maršruta isporuke ruskih energenata u Evropu. Razmotrili smo situaciju oko Južnog toka, koja je vama dobro poznata. Uveren da će rešenja, koja budu doneta pod novim uslovima, uvažiti interese Srbije. U krajnjem slučaju mi ćemo sve učiniti da se to dogodi."

Ivica Dačić je rekao da je Beograd razočaran zbog situacije sa gasovodom Južni tok, i dodao da će Srbija podržati dalje razgovore u cilju pronalaženja mogućnosti, usaglašenih sa EU, kako interesi Srbije ne bi ostali po strani. Govoreći o predsedavanju Srbije OEBS-om, on rekao da je to prilika da se svetu pokaže kreativnost, pravednost i principijelnost:

"Mislim da je veoma važno da se u Ukrajini poštuje prekid vatre, da se dođr do pune primene minskog dogovora, da se otpočne dijalog o mirnom rešavanju konflikta. I da, iz iskustva bivše Jugoslavije, odnosno Srbije, znamo da je to jedini način za prevazilaženje svih problema."

Ruski šef diplomatije je ocenio da je predsedavanje Srbije veliki izazov, kao i da zvanični Beograd može biti fer posrednik u rešavanju konflikata. Prema njegovim rečima, Moskva ne vrši pritisak na Srbiju i pokušaji kojima se to tvrdi su politički nekorektni.

XS
SM
MD
LG