Linkovi

Lavrov i Dačić protiv Haga


Sprski i ruski šef diplomatije, Ivica Dačić i Sergej Lavrov, tokom susreta u Moskvi

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Ivica Dačić i Sergej Lavrov, saopštili su na današnjoj konferenciji za novinare u Moskvi da je Haški tribunal ispolitizovan i da mora da bude zatvoren što prije.

Lavrov je takođe poručio da su evropske integracije i saradnja sa NATO-om suverena stvar Srbije.

Šef ruske diplomatije je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, u Moskvi, rekao da se Rusija prema pitanju evropskih integracija Srbije odnosi kao prema, kako je naveo, suverenom pravu “naših srpskih prijatelja i strateških partnera”.

Lavrov je međutim upozorio da je glavno da Evropska unija ne tjera potencijalne članice da prave izbor između Unije i Rusije što je, prema njegovoj ocjeni, dovelo do duboke krize u Ukrajini. Ruski zvaničnik smatra i da bi Brisel trebalo da utiče na Prištinu da primijeni sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

“Nažalost, prava srpskog stanovništva na Kosovu se svakodnevno krše, dok se sabotira sporazum o uspostavljanju srpskih opština na Kosovu koji je postignut u avgustu prošle godine uz posredovanje Evropske unije. To nas zabrinjava. Smatramo da je nužno da Evropska unija potvrdi svoju reputaciju aktivnog posrednika i da utiče na Prištinu, kako bi kosovski lideri ispunili ono što su potpisali.”

Lavrov je istakao i da je odnos sa NATO-m suvereno pravo Srbije, ali da im je Beograd potvrdio da ne planira da učestvuje u akcijama alijanse koje su usmjerene protiv Rusije. Srpski ministar inostranih poslova je pak ponovio da Srbija ne planira da postane članica NATO-a.

“Mi nemamo nikakvih ambicija, niti naš narod to podržava, da budemo članovi NATO pakta. Znači, mi želimo dobre odnose u smislu saradnje i jednog konstruktivnog prilaza da se više nikada ne ponovi bombardovanje koje je bilo 1999 godine.”

Dačić i Lavrov demantovali su i postojanje špijuna u rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, uz ocjenu da su te optužbe Zapada besmislene. Takođe su se saglasili da se odnosi dvije zemlje uspješno razvijaju u svim oblastima.

XS
SM
MD
LG