Linkovi

Dan žalosti zbog pogibije rudara, porodicama stradalih 8 miliona dinara pomoći


Rudari posle nesreće u rudniku "Soko" u Sokobanji, gde su se osmorica rudara ugušila od metana, a 21 je povređen (Fonet)
Rudari posle nesreće u rudniku "Soko" u Sokobanji, gde su se osmorica rudara ugušila od metana, a 21 je povređen (Fonet)

BEOGRAD- U opštinama Aleksinac, Trgovište i Sokobanja subota je proglašena Danom žalosti, zbog nesreće u rudniku "Soko" u Sokobanji gde je poginulo osam rudara, a 21 je povređen. Zvaničan uzrok nesreće je curenje metana.

Šestorica od osmorice stradalih rudara su iz Aleksinca, jedan je iz Sokobanje, a jedan iz Trgoviša. U aleksinačkoj bolnici na lečenju je 17 rudara, dvojica su upućena u Klinički centar Niš, a zbog lakših povreda dvojica su puštena na kućno lečenje, prenosi Fonet.

Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić (1988), javlja RTS.

Vlada Srbije opredelila je osam miliona dinara pomoći porodicama stradalih rudara. Predsednica Vlade i svi njeni članovi uputili su izraze saučešća porodicama poginulih rudara, navodi se u saopštenju.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su se rudari ugušili zbog visoke koncentraije metana i da nije bilo eksplozije.

"Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije", rekla je u petak ministarka koja je posetila rudnik i izrazila saučešće porodicama rudara.

Spasioci nose telo rudara poginulog u nesreći u rudniku Soko, pored Sokobanje, nedaleko od Aleksinca, južna Srbija, 1. aprila 2022.
Spasioci nose telo rudara poginulog u nesreći u rudniku Soko, pored Sokobanje, nedaleko od Aleksinca, južna Srbija, 1. aprila 2022.

Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić rekao je u petak da se rudarska nesreća u jami rudnika dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja. Prema prvim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor.

"Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu", rekao je Spasić.

Oprečni navodi o uslovima rada u rudniku

Direktor rudnika Drago Milinković rekao je da su mere bezbednosti koje se preduzimaju u rudniku na najvišem nivou, ali ovog puta se dodgodilo naglo izdvajanje metana.

Tim navodima međutim, suprotstavljeni su navodi Zorana Nikolića, nadzornika na spoljnom pogonu u rudniku "Soko". On je izjavio da su uslovi u jami "katastrofalni", i da je reč o jami sa visokim rizikom rada, javlja N1.

„Ja sam već godinu i po dana napolju, možda i dve, ali uslovi u jami su katastrofalni, znači nula, nula, nula…“, kaže on.

Saučešće zvaničnika

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izrazio je na Tviteru saučečće porodicama poginulih.

Sa dubokim bolom iskreno saučestvujem u stradanju rudara u Sokobanji, napisao je patrijarh Porfirije na svom Instagram nalogu.

"Radeći jedan od najtežih poslova, rudari su svakodnevno doprinosili i razvoju naše zemlje, i njihov svakodnevni trud i rad, predanost i hrabrost ne smemo i nećemo zaboraviti", poručila je premijerka Ana Brnabić u telegramu saučešća porodicama osmorice rudara stradalih u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje.

Brnabić je naglasila da su je veoma potresla vest o strašnoj tragediji koja se jutros dogodila u rudniku "Soko", i uputila najdublje saučešće porodicama, prijateljima i sugrađanima stradalih u ime Vlade i građana Srbije.

"Ne postoje reči kojima možemo da ublažimo bol porodica nastradalih. Ono što možemo u ovim trenucima, jeste da pružimo svu pomoć porodicama", istakla je Brnabić poželevši brz i lak oporavak rudarima koji su povređeni u jutrošnjoj nesreći.

XS
SM
MD
LG