Linkovi

Rebalans budžeta sredinom septembra


Ministar privrede Srbije Dusan Vujović

Rebalans budžeta planiran je sa sredinu septembra, a kako je danas najavio ministar privrede Dušan Vujović penzije i plate u javnom sektoru biće smanjene najviše deset odsto.

Vlada će izaći sa rebalansom budžeta sredinom septembra, a kako je danas najavio ministar privrede Dušan Vujović predviđeno je da dve trećine ušteda u rebalansu bude ostvareno smanjenjem penzija i plata u javnom sektoru, a da trećina bude ostvarernja smanjenjem drugih troško-va.

Posle sastanka sa Predsedništvom Saveza ekonomista Srbije, kome je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, Vujović je rekao da je va-žno da se rebalansom obezbedi dovoljno sredstava da se strukturne mere mogu realizovati i da bude dovoljno sredstava za socijalne programe, za stimulacije i privlačanje novih investitora:

"Smanjenje plata i penzija – mogu sad da kažem otvoreno – pokušaćemo da ne bude ni za cent, ni za dinar više od 10 odsto. Deset posto plate, deset posto penzije, rebalans će precizirati te svote. Znači, samo deo troškova reformi će biti na platama i penzijama. Sve ostalo želimo da uštedimo na otvorenoj borbi protiv sive ekonomije, posebno švreca cigareta i duvana, gde se ogromne akcize, carine i porezi gubi."

A ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički danas je u Kruševcu istakla da Vlada Srbije smatra da se ne može dozvo-liti porast zapošljavanja u državnoj upravi. U razgovoru sa predstavnici-ma opština Rasinskog okruga Udovički je govorila o problemima zbog Uredbe koja ograničava nova zapošljavanja u javnim upravama, a kojom su obuhvaćene i lokolane samouprave:

"Mi i dalje mislimo i čvrst je stav Vlade da ne možemo da dozvolimo porast u zapošljavanju, jer prosto za to nema sredstava. Moramo što pre da pristupimo razvijanju mehanizama koji će omogućiti da se opštine racionalizuju, umesto što trenutno stoje paralizovane."

A posle najave premijera Srbije da će do 4. avgusta bit izvršene promene na rukovodećim mestima u javnim preduzećima, lider SPS-a Ivica Dačić je izjavio je da nema informacije da li će i ko od direktora javnih preduzeća iz SPS biti smenjen.

Na pitanje novinara o smeni Dušana Bajatovića sa mesta direktora Srbijagasa i statusu ostalih direktora javnih preduzeća iz SPS-a, Dačić je pred današnju sednicu Glavnog odbora stranke rekao da je to pitanje za premijera Vučića.

XS
SM
MD
LG