Linkovi

Srbija: Izbegavanje istrage rukovodilaca


Izveštaj Fonda za humanitarno pravo
Izveštaj Fonda za humanitarno pravo

Broj optužnica za ratne zločine se dramatično smanjio u Srbiji i ako se takav trend nastavi, u narednih 10 godina će biti rešeno manje od 10 odsto slučajeva, ocenio je švajcarski ambasador u Srbiji

Fond za humantarno pravo predstavio je danas izveštaj o suđenjima za ratne zločine u 2014. i 2015. godini

Broj optužnica za ratne zločine se dramatično smanjio u Srbiji i, ako se takav trend nastavi, u narednih 10 godina će biti rešeno manje od 10 odsto slučajeva, ocenio je danas švajcarski ambasador u Srbiji Danijel Ruh, uz konstataciju da srpsko pravosuđe izbegava da istraži ulogu policijskih i vojnih rukovodilaca.

Na predstavljanju izveštaju Fonda za humanitarno pravo o suđenjima za ratne zločine u protekle dve godine, Ruh je istakao da je problem nerazrešenih zločina u regionu i faktička i psihološka prepreka:

"Pravosuđe i dalje nevoljno istražuje lanac komande i visoko rangirane funkcionere bezbednosnih, vojnih i policijskih struktura. Dodatno, državne institucije još ne pokazuju interes da otkrivaju činjenice i informacije lokacija tela žrtava za hiljade nestalih osoba. To je još zakopano u državnim arhivama. I to će biti razlog za zabrinutost na putu Srbije ka EU."

Direktorka Fonda za humanotarno pravo Sandra Orlović je izjavila da se sudski postupci za ratne zločine odlikuju netransparentnom procedurom, što, po njenim rečima, otvara prostor za politički uticaj. Kako je rekla Orlović, u 2014. i 2015. se vidi nastavak trenda malog broja pokrenutih predmeta - za te dve godine je podignuto devet optužnica protiv 22 okrivljena. U 2010. godini su bile optužene 32 osobe, a 2009-te 25, rekla je Sandra Orlović:

"Ono što je takođe obeležje ove dve godine koje su predmet izveštaja, jeste da imamo povećan broj nedovoljno pripremljenih optužnica. Delom i zbog toga imamo do sada nezabeležen broj oslobađajućih presuda u 2015. godini – čak pet."

Orlović je kao "netransparentan i sa neadekvatnim kriterijumima" ocenila postupak izbora novog tužioca za ratne zločine, koji je doživeo neuspeh, kad nijedan od kandidata u Narodnoj skupštini nije dobio potreban broj glasova.

XS
SM
MD
LG