Linkovi

Srbija: Vanredna sednica i odbrana RS


Mural sa likom Radovana Karadžića u Beogradu
Mural sa likom Radovana Karadžića u Beogradu

Presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću sutra će, na vanrednoj sednici razmatrati Vlada Srbije, a iz Varvarina premijer Aleksandar Vučić je poručio da će Srbija neće dozvoliti napade na Republiku Srpsku

Današnja presuda u Haškom sudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pokrenula je niz različitih reakcija u Srbiji – premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas u Varvarinu najavio da će za sutra zakazati vanrednu sednicu Vlade sa temom presude Karadžiću i pravnim i političkim posledicama odluke u Hagu.

Sa govornice u Varvarinu, gde je obeležena godišnjica bombardo-vanja Srbije, Vučić je upozorio sve koji misle da iskoriste današnju pre-sudu protiv Radovana Karadžića za politički ili bilo koji drugi napad na Republiku Srpsku:

"Srbija u skladu Dejtonskim mirovnim sporazumom to ne sme, ne može i neće da dozvoli. Staćemo uz svoj narod, štitićemo. Ne ugrožavamo nikoga, nikada nikome nećemo da pretimo, ali nikome ne damo da Srbe gazi samo zato što su Srbi."

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, je u Varvarinu, u pozadini državne ceremonije obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999-te, istakao da Republika Srpska nikad nije bila odlučnija da brani svoja stečena prava. On je istakao je da je svestan da današnju presudu u Hagu mnogi očekuju da bi ponovo pravili napad i harangu na RS:

"Republika Srpska nikada nije bila svesnija sebe i odlučnija da brani svoja stečena prava. I da, u tom pogledu, ni presuda bilo kome, pa ni Karadžiću neće moći da dotakne ili umanji snagu Republike Srpske."

Predsednik Srbije Tomislav Nikolićje izjavio je da će „Srbija u potpunosti izvršavati svoje obaveze i koristiti svoja prava konstituisana Dejtonskim sporazumom, posebno pravo da podržava Republiku Srpsku i pomogne joj da opstane”.

A kako je ocenila Nataša Kandić, osnivač Fonda za humanitarno pravo, Radovan Karadžić je kažnjen za dela za koja je znao da su se događala i dodala da je kazna pravična za žrtve. Lider LDP-a Čedomir Jovanovića je rekao da presuda daje nadu da će sa srpskog naroda, u Srbiji i Bosni i Hercegovini, biti skinut teret kolektivne krivice i da je to strašan podsetnik na cenu rešavanja problema ratom. Sa današnje protestne šetnje centrom Beograda haški optuženik i lider SRS Vojislav Šešelj je ocenio da je presuda Radovanu Karadžiću ujedno i presuda srpskom narodu

XS
SM
MD
LG