Linkovi

Srpski put ka Evropi bitniji od samog članstva


Ministri EU: Srbija na dobrom putu
Ministri EU: Srbija na dobrom putu

Glavni motor modernizacije država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je sam proces evrointegracija i zato je veoma značajno što je Srbija kao glavno strateško opredeljenje istakla put ka članstvu, a ne članstvo, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Devenport je, govoreći na panelu 16. Ekonomskog samita Srbije, u utorak rekao i da politika da Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana postanu članice ima svoj zamah EU i da on nije izgubljen.

"Svih 28 članica su istakle punu posvećenost proširenju ka ovom regionu, uprkos veoma teškim izazovima s kojim se EU suočila u poslednjih godinu dana, poput ekonomske krize, krize evro zone, migrantske krize i referenduma za izlazak iz članstva u EU u Velikoj Britaniji," rekao je Devenport.

Sa ovim se saglasio i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović koji je podsetio na izjave premijera i članova vlade Srbije, koji su rekli da fokus države nije članstvo, već upravo put ka njemu. On je rekao da se posvećenost ogleda u povezivanju regionalne saradnje između budućih članica.

Svilanović je objasnio da se Savet za regionalnu saradnju vodi idejom - jedan region, jedna ekonomija, jedna investiciona oblast, jedan informacioni prostor.

On je objasnio da se pokušava povezivanje šest ekonomija bivših republika u procesu pregovora sa EU i da se ne čeka datum individualnog pridruživanja članica, već da se iskoristimo vreme koje je pred nama i da učinimo ovaj prostor jedinstvenim u ekonomskom smislu.

"Ne čekamo Godoa, uopšte, već pokušavamo da ovaj prostor bude toliko integrisan između sebe da nas EU poželi, a ne da stalno kucamo na vrata, jer u ovoj situaciji teško da ćemo u narednu godinu-dve dobiti pozitivan odgovor", rekao je Svilanović.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je konstatovao da je kriza, koja je pogodila ceo svet, veoma snažno pogodila i Balkan. On je rekao da je i dalje visoka stopa nezaposlenosti i nizak standard života, ali da se može videti da postoji veće angažovanje u procesu reformi i da su mogućnosti ekonomskog rasta bolje nego poslednjih godina.

"Vlada Srbije je u ranoj fazi, ali radi na otvaranju radnih mesta i daljem razvoju tržišne ekonomije. Dobro upravljanje i poštovanje vladavine prava pomažu da se Srbija kroz taj proces lakše uklopi u EU, ali i da poboljša kvalitet života svojih građana," rekao je Mekalister.

Mekalister je na ekonomskom samitu rekao i da je svestan da je proces priključenja u EU komplikovan i da zahteva sveobuhvatene reforme i ekonomsku transformaciju, ali i da je u isto vreme jako bitan.

"EU nije samo zajedničko tržište, već će uvek biti i unija vrednosti, tolerancije, demokratije, vladavine prava," rekao je Mekalister i podvukao da su ti elementi srž procesa evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG