Linkovi

Srbija pružila Hagu garancije za puštanje Mladića


Arhiva - Ratko Mladić u sudnici Haškog Tribunala, 3. juna 2011.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je pismo Haškom Tribunalu u kom pruža garancije da se Ratko Mladić, vojni vođa bosanskih Srba kome se sudi za ratne zločine, pusti iz pritvora na privremeno lečenje u Srbiju, čime je izašlo u susret inicijativi porodice haškog optuženika.

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je ovu informaciju za državnu agenciju Tanjug. „Verujemo da će Haški tribunal da razmotri pre svega inicijativu porodice da se Ratko Mladić pusti na lečenje u Srbiji, a vlada će poštovati sve naloge koje joj dostavi Tribunal“, rekla je Kuburović.

Garancije vlade za Mladića date su na zahtev Mladićeve porodice i branilaca, te će ih oni proslediti Haškom tribunalu, objasnila je ministarka.

Kuburović je istakla da ovo nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za osuđena lica i lica koja se u pritvoru haškog tribunala.

„Do sada je nekoliko puta to činjeno, i pritvorenici su puštani na privremenu slobodu, Vlada je u potpunosti poštovala naloge sudskog veća i pritvorenici i osuđena lica su se vraćali u pritvorsku jedinicu po nalogu suda“, rekla je Kuburović.

Vlada Srbije garantuje da Mladić neće pobeći dok se bude nalazio na privremenoj slobodi. Tribunal ranije nije usvojio zahtev odbrane za Mladićevo lečenje u Rusiji i pored garancija te države.

Podsetimo, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio u avgustu: "Ne treba stvarati prevelika očekivanja, jer su šanse za privremeno puštanje na slobodu na minimumu".

Tribunal: Mladić ima celokupnu medicinsku negu

Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski, rekao je početkom septembra da se Mladić adekvatno leči.

"U svom poslednjem izveštaju nezavisni lekari-veštaci utvrdili su da optuženi dobija odgovarajuću zdravstvenu negu koja je u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima, i nisu preporučili nikakve dijagnostičke preglede koji nisu već obuhvaćeni tekućim planom lečenja", rekao je Golčevski.
Mladićeva odbrana tada je tražila da on bude pušten na privremenu slobodu u Rusiju, tvrdeći da je u Hagu lečen na neadekvatan način. Raspravno veće taj zahtev je odbilo, zaključujući da je general Mladić u Hagu lečen na ispravan način i u skladu sa medicinskim standardima.

Podsetimo, u junu 2013, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba".

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (75), u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Prema ranijim najavama zvaničnika Tribunala, prvostepena presuda će biti izrečena u novembru ove godine.

Poslanik u Skupštini Srbije: SDA da uskrti podršku Vladi

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Enis Imamović, pozvao je bošnjačke poslanike u Skupštini Srbije da uskrate podršku Vladi zato što je dala garancije za Ratka Mladića.

Imamović je u delu sednice parlamenta na kojoj se postavljaju pitanja zatražio obaveštenje od ministarke pravde Srbije Nele Kuburović na osnovu čega je Vlada "ratnom zločincu koji je sprovodio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici dala garancije".

Imamović je potom tražio od Nele Kuburović da kaže i da li je Vlada, kada je davala garancije, vodila računa o interesima i osećanjima građana Srbije bošnjačke nacionalnosti i kakve garancije može da pruži kada je država 16 godina skrivala Mladića i Radovana Karadžića.

Žene u Crnom: Država 16 godina skrivala Mladića, sad daje garancije

Nevladina organizacija Žene u crnom održala je u četvrtak skup povodom 13. godišnjice nerazjašnjenog ubistava dvojice gardista nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore u vojnom objektu Karaš, na Topčideru.

Koordinatorka te organizacije, Staša Zajović rekla je novinarima da će nastaviti da traže da se saopšti prava istina o ovom zločinu, kao i o skrivanju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u objektima Vojske Srbije.

Prema njenim rečima, trebalo bi da se saznaju sve okolnosti pod kojima se taj zločin desio i da li su Ratko Mladić ili njegova zaštita bili u tom trenutku u kasarni.

"Kako je moguće da država koja je 16 godina čuvala Ratka Mladića, zapravo stajala iza skrivanja Ratka Mladića, sada nudi garancije za njegovo lečenje", upitala je Zajović i dodala da je to okrutno i nemilosrdno prema porodicama ubijenih gardista.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG