Linkovi

Vučić: Spremne kontramere protiv Hrvatske


Duga kolona kamiona na prelazu Batrovci na srpsko-hrvatskoj granici.
Duga kolona kamiona na prelazu Batrovci na srpsko-hrvatskoj granici.

Srbija je pripremila kontramere ukoliko se do sutra u ponoć ne postigne dogovor sa Hrvatskom o otvaranju graničnih prelaza sa Srbijom, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će o tom problemu razgovorati sa hrvatskim premijerom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga je Vlada ovlastila da on kao premijer razgovara sa najvišim zvaničnicima Hrvatske o zatvaranju granice za teretni saobraćaj. Takođe, dodao je Vučić, Vlada je spremila i paket mera koje bi Srbija preduzela za svoju odbranu, od ponoći 24. septembra, ako razgovori ne uspeju.

Posle vanredne sednice Vlade, on je rekao da je Hrvatska preduzela teške mere uperene protiv stabilnosti ekonomskog poretka i bezbednosti Srbije i da je o tome neposredno pred obraćanje novinarima razgovarao sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem:

"Mi smo mere doneli u tri nivoa – političke, pravne i ekonomske. Nadam se da ni jednu od tih mera nećemo morati da primenjujemo, verujem da ćemo sa našim komšijama moći da se dogovorimo do sutra. Jer ono što je nama urađeno je bilo jednostrano."

A nakon višednevne blokade, danas oko 16,15 granični prelaz Batrovci je u potpunosti odblokiran, i to tako što je hrvatska policija obavestila srpsku da saobraćaj može da se odvija nesmetano i da to važi za sve.

Povodom situacije na srpsko-hrvatskoj granici oglasio je danas i hrvatski premijer Zoran Milanović, komentarišući najave iz Srbije da će preduzeti protivmere zbog zatvorenih graničnih prelaza:

"Srbiju ne prozivam, ali mogu im poručiti malo da snize ton. I što bi se reklo u onom vicu – šaraj malo, brate. Dakle, šalji malo to gore i u Mađarsku, i u Rumuniju, šalji i u Hrvatsku. Mi ćemo malo na sve strane, pa ćemo sutra onda u Briselu, ali tamo neće biti Vučića i ekipe, razgovarati o tome kako da stvari rešimo na izvoru. A to su Turska i Grčka."

Vučić je na konferenciji za novinare rekao i da se Srbija suočila sa nečim što nema nikakve veze sa izbegličkom krizom. Kako je rekao, bez obrazloženja ili pisanog akta zabranjeno je da roba i kamioni iz Srbije izlaze na teritoriju Hrvatske i EU. Reč je o merama koje su u suprotnosti i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, rekao je Vučić i dodao da očekuje da će dogovor sa Hrvatskom biti postignut.

XS
SM
MD
LG