Linkovi

Premijer Vučić najzastupljeniji u medijima


Po rečima medijskog analitičara Danice Laban, tokom 2015. na naslovnim stranama sedam dnevnih listova bio je najzastupljeniji premijer Srbije Aleksandar Vučić dok je najviše negativnih tekstova napisano o predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Redovna tromesečna analiza pisanja sedam dnevnih i četiri nedeljna novine - Kvartalni medijametar, predstavljen je danas u beogradskom Medija centru. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i dalje je najzastupljeniji u medijima

U Srbiji postoji sloboda mišljenja i izražavanja, koja proizvodi plu-ralizam političkih stavova i vrednosnih opredeljenja, izjavio je danas po-litički analitičar Dejan Vuk Stanković i dodao da se u eri elektronskih medija postavlja pitanje uticaja dnevnih listova.

Na predstavljanju "Kvartalnog medijametra" – analize naslovnih strana sedam štampanih medija od oktobra do decembra u 2015. godine, Stanković je ocenio da je uloga štampanih medija izuzetno važna za stva-ranje slike u javnosti o onome šta se dešava u društvu:

"Naša medijska scena, posmatrana iz perspektive uredničkih kolumni u nedeljnicima i dnevnim novinama, je nešto za šta bismo mogli da kažemo da predstavlja prostor u kome možete pročitati raznovrsne sadržaje i čuti različite moralne i političke poruke."

Po rečima medijskog analitičara Danice Laban, tokom 2015. na naslovnim stranama sedam dnevnih listova bio je najzastupljeniji premijer Srbije Aleksandar Vučić sa ukupno 2.306 takstova, dok je najviše negativnih tekstova – ukupno 144, napisano o predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Najprisutniji akteri iz opozicije na naslovnim stranama su Bojan Pajtić, Boris Tadić, Vojislav Šešelj i Borislav Stefanović, dodala je Laban:

"Gotovo sve stranke, prvo opozicione su predstavljene u negativnom kontekstu, osim Demokratske stranke, kod koje beležimo 16 ili 17,58 negativnih tekstova. Dok kod stranaka koje participiraju u vlasti beležimo 11 negativnih tekstova i jedan pozitivan kada je u pitanju SNS. Dok su većina ostalih stranaka, osim Pokreta socijalista koji ima zaista mali broj tekstova, takođe predstavljene u neutralnom vrednosnom kontekstu."

Velimir Ćurgus Kazimir iz Medijskog arhiva Ebart je istakao da štampani mediji nedovoljno pažnje obraćaju na ekonomske teme, regionalnu saradnju i evropske integracije. Po njegovim rečima na naslovnim stranama dnevnih listova u Srbiji najviše se pojavljuju političke teme.

XS
SM
MD
LG