Linkovi

Srbija u ponedeljak otvara dva poglavlja


U ponedjeljak Srbija otvara dva nova poglavlja pregovora o prijemu u Evropsku uniju - poglavlje 26, čije otvaranje je u decembru prošle godine zaustavljeno primjedbama Hrvatske i poglavlje 20, koje se odnosi na industrijsku proizvodnju i preduzetništvo. Istovremeno, Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta raspravlja po drugi put o novoj rezoluciji o Srbiji.

Politički predstavnici evropskih članica su dali zeleno svjetlo da u ponedjeljak Srbija otvori dva nova poglavlja, čime će se broj otvorenih poglavlja završnih pregovora popeti na osam od ukupno 35.

Jedno od njih je i poglavlje 26, obrazovanje i kultura, na čije otvaranje je na posljednjoj medjuvladinoj konferenciji u decembru priošle godine imala primjedbe Hrvatska i to zbog udžbenika na maternjem jeziku za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Otvoriće se i poglavlje 20, posvećeno industrijskoj proizvodnji i preduzetništvu, a u Briselu naglašavaju da je otvaranje ovih poglavlja omogućio i izvještaj evropske službe za spoljne poslove o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

I otvaranje svakog novog poglavlja, očekuje se u junu ove godine, će biti u direktnoj vezi sa konkretnim napretkom u normalizciji odnosa na relaciji Beograd-Priština, podsjeća se u evropskim institucijama. Očekuje se, takodje i druga po redu rasprava o novoj rezoluciji o Srbiji na Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta. Prva takva rasprava održana je početkom januara ove godine.

"Ključna poruka moga izvještaja je da je Srbija na putu prema EU, imamo šest otvorenih pogllavlja i želio bih da ohrabrim vlasti u Srbiji da nastave sa pro-evropskom orjentacijom i politikom, mnogi od nas u Briselu smo spremni da pomognemo Srbiji na tom putu", rekao je izvjestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister.

Izvjestilac za Srbiju je tada istakao pokazatelje ekonomskog oporavka i rasta, evropsku opredjeljenost Beograda, kao i regionalnu saradnju i rad na pomirenju.

"Željeli bi smo da vidimo da Srbija nastavi borbu protiv korupcije, da nastavi reforme koje za cilj imaju jačanje vladavine prava, želeli bi smo da budu garantovane slobode govora i medija u zemlji i da lideri u zemlji budu svjesni da je napredak u pregovorima u uskoj vezi sa sprovodjenjem vladavine zakona ali posebno, sa normalizacijom odnosa sa Kosovom."

Glasanje o rezoluciji EP o Srbiji planirano je za naredni mjesec.

XS
SM
MD
LG