Linkovi

Srbija povukla osoblje ambasade u Makedoniji, pozivi sa obe strane za dobrosusedstvom


Tabla na zgradi Ambasade Srbije u Skoplju
Tabla na zgradi Ambasade Srbije u Skoplju

U Ambasadi Srbije u Makedoniji u nedelju ueče ugašena su sva svetla. Ovu vest objavili su makedonski mediji. Ispostavilo se da je celokupno osoblje diplomatskog predstavništva Srbije u Skoplju povučeno u matičnu zemlju na konsultacije. U ponedeljak je predsednik Srbije rekao da je razlog za taj potez „veoma ofanzivno delovanje“ protiv Srbije, Vlada Makedonije je rekla da je posvećena dobrosusedskim odnosima, a pojedini mediji javili su da je osoblje ambasade Srbije povučeno zbog eventualnog budućeg glasanja Makedonije o članstvu Kosova u Unesku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obavestilo je makedonske kolege da povlače službenike ambasade i ambasadorku iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd.

U prvoj reakciji iz Srbije, premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedeljak da je o odluci o povlačenju osoblja razgovarala s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Imala sam jutros sastanak sa Dačićem i konsultacije sa predsednikom Srbije, jer se ne radi o maloj stvari", rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će deo osoblja biti vraćen u Skoplje do kraja nedelje, a da će ambasadorka Dušanka Divjak-Tomić biti vraćena posle konačnih konsultacija u Srbiji.

Nešto kasnije oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je odlučeno da se osoblje ambasade iz Makedonije povuče, jer su nadležni organi Srbije pružili dokaze o “veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”.

Vučić je novinarima rekao da je za tu odluku bilo nekoliko razloga ali da su "nadležni organi" ustanovili to i predstavili i njemu i Vladi Srbije dokaze o takvom delovanju. "Mi ćemo nastaviti da razvijamo prijateljske odnose Beograda i Skoplja. Naše je samo da naši ljudi budu pripremljeni i spremni i da se zaštiti prijateljstvo Srba i Makedonaca, ali i da znamo kako je delovati u drugačijem i novom okruženju koje nama nije bilo poznato do pre nekoliko meseci", rekao je Vučić, a prenose mediji.

On nije dao više detalja ali je rekao da će "za sedam do deset dana sve biti uobičajeno".

UNESKO - ponovo

Vučić je kazao da će Srbija štititi svoj interese i da će graditi dobre odnose Beograda i Skoplja, ali da će ti odnosi morati da budu zasnovani na uzajamno poštovanju. "Čekaćemo odluku da li će Albanci da pokušaju da uvrste Kosovo kao članicu UNESKA. Tada ćemo čekati da vidimo šta će da kažu i Skoplje i Podgorica i mnogi drugi. Naš je posao da zaštitimo interes Republike Srbije", rekao je Vučić.

Srbija će se, rekao je, ponašati tako da ne uradi ništa protiv interesa drugih naroda i zemalja.

"Ima tu naravno različitog delovanja i mešanja i nekih drugih sila. Naše je da se pripremimo i da umemo da odgovorimo, da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnog faktora, ali i da zaštitimo sebe od uticaja svih spoljnih faktora", rekao je Vučić.

Upitan da li je reč o Rusiji, Vučić je kazao da u ovom trenutku nije pomislio na Rusiju.

Vlada Makedonije: Posvećenost dobrodusedskih odnosa sa Srbijom

Vlada Makedonije u ponedeljak uveče je saopštila da je posvećena izgradnji doborusedskih odnosa sa Srbijom i pozdravila najave Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire.

"U vezi sa konkretnim slučajem, ne donoseći ubrzane zaključke, pozdravljamo najave oficijelnog Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i za vraćanje stanja u uobičajene okvire", navodi se u saopštenju makedonske vlade u vezi bilateralnih odnosa sa Srbijom.

Nova makedonska vlada je istakla da je čvrsto posvećena i preduzima intenzivne korake u pravcu rešavanja problema, umesto njihovog pravljenja, unapređujući dobrosusedstvo, saradnju i partnerstvo sa Srbijom, kao i sa drugim zemljama u okruženju.

"Ubeđeni smo da je to jedinstven način da region zakorači napred", saopštava Vlade Makedonije.

U odvojenom saopštenju, Vlada Makedonije poručila je da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, javila je Televizija Telma. Navedeno je da Vlada uvek sledi interese države bazirane na pricipima dobrosusedstva i unapređenja regionale saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove medju državama.

"Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednm zemljama. Kada postoje otvorena osetljiva pitanja između dva naša suseda, Vlada Makedonije će uvek slediti interese države baziran na principima dobrosusedstva i unapredjenja regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove medju tim državama. U odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko, Vlada Makedonije će imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU", navela je vlada.

Opozicija osuđuje poteze zvaničnog Beograda

Demokratska stranka pozvala je predsednika Srbije da saopšti koji su pravi razloz za povlačenje osoblja iz ambasade Srbije u Skoplju, uz ocenu da je time Srbija sebi "pucala u nogu”.

Funkcioner DS Aleksandar Crkvenjakov je izjavio i da "Dačićevi radikalni potezi koje diktira Vučić nisu način da se vodi spoljna politika" dodavši da ti potezi "ne donose nikakve pozitivne efekte, već samo štetu po sve građane" Srbije.

"Oni predstavljaju "pucanj u nogu", jer je ova odluka zapravo predstava za domaću javnost sa štetnim posledicama za Srbiju", naveo je u saopštenju Crkvenjakov, koji je predsednik odbora DS za spoljnu politiku.

Kakav god da je problem sa susednom državom - morate ga rešavati a osnovna funkcija diplomatije je da i u složenim slučajevima posluži kao kanal komunikacije dve države, naveo je Crkvenjakov.

"Ako povučete diplomatsko osoblje i zatvorite taj kanal, to je neodgovorno - sami sebi "pucate u nogu" i lišavate se sredstva za rešavanje konflikta", rekao je on.

Zapitao je i kako, onda, Vlada Srbiji misli da "predstavi i raspravi problem" koji, za javnost, kako je naveo još uvek ima tajanstvenu dimenziju?".

"Šta, pri tome, osećaju hiljade gradjana Srbije koji u ovom trenutku borave, ili prolaze, kroz Makedoniju? Da li neko u Vladi misli o njihovoj potrebi da se, pri tome, osećaju i diplomatski zaštićeni? ", zapitao je Crkvenjakov.

I nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je povlačenje celokupnog osoblja ambasade iz Makedonije u Srbiju "diplomatski diletantizam i šalatanstvo".

"Šta god se desilo u Skoplju, povlačenje celokupnog osoblja ambasade je diplomatski diletantizam i šarlatanstvo, svojstveno banana državama", naveo je Jeremić na svom Tviter (Twitter) nalogu.

XS
SM
MD
LG