Linkovi

Skupština Srbije o briselskom sporazumu


Kako je u uvodnom izglaganju istakao premijer Dačić Srbija briselskim sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova, a odbijanje tog sporazuma "moglo bi da se završi kosovskom olujom."

U Skupštini Srbije još traje rasprava o izveštaju srpske Vlade o pregovorima u Briselu i prema najavama treba očekivati da će parlament velikom većinom prihvatiti ovaj dokument. A osim evropskog komesara Štefana Filea, u Beogradu je danas boravio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Nakon sinoćnih razgovora sa predsedsnikom i potpredsednikom Vlade Srbije, evropski komesar za proširenje Štefan File se danas sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon susreta File je ocenio da je sporazum Beograda i Prištine poslao snažnu poruku o evropskom stavu Srbije i dodao da se Brisel neće mešati u eventualnu odluku srpskih vlasti o raspisivanju referenduma o njegovom prihvatanju:

“To su evropske vrednosti i siguran sam da ćemo uskoro videti još jednu – primenu sporazuma sa papira u stvarni život. Rešavanje teški pitanja na evropskom putu ne čini države slabijim već jačim”, kaže File.

Srpski predsednik je istakao da Srbija mirno čeka odluku EU u junu i dodao da su vlasti u Beogradu uradile sve što su mogle za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU:

Moje mišljenje je da je srpska zajednica na Kosovu i Metohiji, posebno na severu Kosova i Metohije, ovim sporazumom obezbedila sebi više prava od onih koje je do sada uživala, a ta prava potpuno formalizovala u sporazumima sa EU, tako da su sada izvorna, nisu više paralelna, nisu više paralelne strukture, nisu nelegalne strukture, to su sada strukture srpske zajednice na Kosovu i Metohiji”, ocenio je Nikolić.

A tokom celog dana u Skupštini Srbije traje rasprava o vladinom izveštaju o pregovorima u Briselu. Kako je u uvodnom izglaganju istakao premijer Ivica Dačić Srbija briselskim sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova, niti je kapitulirala i dodao da bi odbijanje tog sporazuma moglo da se završi kosovskom olujom.

Uz stalno dobacivanje i zvižduke poslanika Demokratske stranke Srbije, Dačić je pozvao poslanike u Skupštini na jedinstvo i ocenio da je ovo najviše što se moglo dobiti u datim okolnostima i da samo ako sedi za prego-varačkim stolom Srbija ima šansu da poboljša svoj pregovarački interes.

Gotovo sve stranke u parlamentu su najavile da će podržati sporazum, a kako je rekao šef Poslaničkog kluba Demokratske strane Borislav Stefanović, uprkos nedostacima Sporazuma demokrate će ga podržati jer time glasaju za budućnost i prosperitet Srbije:

“Demokratska stranka smatra da smo došli u takvu situaciju da bi neprihvatanje ovog sporazuma dovelo Srbiju u jako tešku situaciju, ugrozilo bi bezbednost, prosperitet gradjana naših koji žive na Kosovu i Metohiji, izolovalo bi zemlju i prekinulo Evropske integracije.”

Kao i prethodnih dana, protiv Sporazuma su najglasniji bili poslanici DSS, a kako je ocenio šef Poslaničkog kluba ove stranke Slobodan Samardžić, Sporazum je dokument o povlačenju države Srbije sa Kosova:

“Najbolja moguća situacija u ovom trenutku je ona postojeća, dakle ona situacija u kojoj Srbi žive, dakle Srbi severno od Ibra, pod institucijama države Srbije. To je realnost. I to je realnost koja se žrtvuje zbog jedne hipotetičke realnosti da će Tači da ostvari taj sporazum i da im da neka prava.”

A na jutrošnjem skupu o evroatlantskim integracijama, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je ocenio da je briselskim sporazumom Beograda i Prištine ostvaren "istorijski proboj" koji prevazilazi granice regiona:
“Da li će pregovori početi već u junu ove godine ili krajem ove godine, ili u martu sledeće godine je manje važno. Daleko važniji je kvalitet reformi koje se sprovode na domaćem planu.”

Na istom skupu premijer Srbije je izjavio da je za Srbiju sada najvažnija primena sporazuma iz Brisela i da je Beograd spreman da sa Prištinom o tome razgovara bez posrednika. Po rečima Ivice Dačića uloga Srbije je jasna i stabilna – ona je garant stabilnosti u regionu, pouzdan partner, dobar kom-šija i aktivan promoter evrointegracija i regionalne saradnje, kaže Dačić.
XS
SM
MD
LG