Linkovi

Srbija otvorila dva poglavlja zbog napretka u ekonomskoj politici


Srbija je u Briselu otovorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, Foto: Glas Amerike
Srbija je u Briselu otovorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, Foto: Glas Amerike

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, a kako je objasnio evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han došlo je do napretka u oblasti ekonomske i monetarne politike, što je obuhvaćeno poglavljem 17, i u statistici, što je pokriva poglavlavlje 18.

"Napredak u ovim poljima je ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji. Privredni rast u Srbije dobar, strukturne reforme sprovedene, ali se sada moraju i održati", naglasio je komesar Han.

On je ocenio da domaći i strani investitori pažljivo prate razvoj u monetarnoj i ekonomskoj politici Srbije, a da strukturne reforme moraju biti podržane dobrom statistikom u zemlji.

"Hajde da se fokusiramo na reformske napore, a ne na rokove. U pitanju je proces zasnovan na postignutom, gde kvalitet ide pre brzine", kaže Han.

On je ocenio da će Evropska komisija i zemlje članice uvek podržavati otvaranje novih poglavlja ukoliko zemlja ispunjava reforme.

"Ispunjavanje reformi u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i dobrog upravljanja ostaju u srcu procesa proširenja. To su vrednosti EU koja je na njima zasnovana i to je nešto oko čega se ne pregovara", naglasio je evropski komesar.

Johanes Han je ocenio da je Srbija pokazala i napredak u oblasti vladavine prava. On je dodao da svako pregovaračko poglavlje u sebi ima elemente koji se odnose na vladavinu prava.

Za situaciju u odnosima Beograda i Prištine Han je naveo da je ponudio pomoć oko rešavanja trgovinskih pitanja.

"Jasno je da je uvođenje taksi 100 na robu iz Srbije i BiH fundamentalo protiv slobodne trgovine i CEFTA i protiv duha regionalne trgovinske zone", kaže Han.

"Za EU nije prihvatljivo da dugo ostavimo ovakvo stanje i to nije u duhu napretka u regionalnoj saradnji. Regionalna saradnja može samo da se poboljša ako postoji slobodan protok robe i ljudi", zaključio je Han.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini očekuje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i da će dovestii do pozitivnog ishoda.

"Mi im nudimo podršku, prostor, savete, a na njima je da definišu agendu, brzinu i dubinu razgovora uključujući ishod dijaloga", poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da će EU pozdraviti ono rešenje koje se na sveobuhvatan način bavi svim otvorenim pitanjima u okviru normalizacije odnosa, na pravno obavezujući način i na način koji poštuje principe međunarodnog prava i EU, a “to znači bez etničkih podela između zemalja”.

Ona je naglasila da u dijalogu Beograda i Prištine trenutno postoji veliki problem koji se odnosi na taksu koju je kosovska vlast uvela za robu iz Srbije i BiH."To je definitivni suprotno saradnji u regionu. Dijalog mora da bude vođen u atmosferi poverenja ili bar poštovanja. Očekujem da vlada Kosova ovu meru povuče", ponovila je Federika Mogerini.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da su ova dva poglavlja važna, ali i da smatra da je Srbija mogla da otvori više poglavlja.

"Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo uporni da budemo strpljivi. Ali, članstvo je cilj, a članstvo dolazi kroz proces evropskih integracija i to je ono za šta smo rešeni," istakla je ministarka.

Ona je rekla da što se tiče poglavlja 18, Srbija želi da uvede i nova istraživanja u statistički sistem. Da se izmeri i uporedi gde je Srbija u odnosu na kvalitet života ljudi, u odnosu na ciljeve održivog razvoja, i da imamo realnu sliku gde smo u odnosnu na ono što su standardi u Evropskoj uniji, rekla je Joksimović.

XS
SM
MD
LG