Linkovi

Srbija otvorila dva poglavlja u pregovorima sa EU


Srbija je u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU - na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su poglavlja 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i 26 o kulturi i obrazovanju, koje je odmah privremeno i zatvoreno.

Kako je na konferenciji za novinare istakao evropski komesar za su-sedsku politiku i proširenje Johanes Han, Srbija već sarađuje sa EU u programima za obrazovanje i studentsku razmenu, kao i u programima podrške malim i srednjim preduzetnicima:

"Otvaranje osam i privremeno zatvaranje dva pregovaračka poglavlja je impresivno dostignuće. Srbija je pokazala spremnost i napravila napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, i to, kao što vidite,

Po oceni ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović otvaranje dva nova poglavlja predstavlja solidnu dinamiku, koja Srbiji daje dobar osnov za još jači rad na reformama. Ona je izrazila nadu da će do kraja juna, kada se završava malteško predsedavanje Evropskom unijom, Srbija otvoriti još neko pregovaračko poglavlje.

Takođe, ona je rekla i da je svesna da bi izbori u čitavom nizu evropskih zemalja mogli da uspore proces proširenja:

"U nekoj sinergiji i zajedničkom radu, mi moramo, sa jedne strane da objasnimo građanima EU zašto je proširenje ipak najbolja politika, a sa druge strane, mi u zemljama kandidatima moramo da uverimo naše građane zašto je evropski put ipak najbolji put stabilnosti i izvesnosti, i ukupnog ekonomskog napretka. Za to nam je potrebna saradnja i mislim da imamo razumevanje i u Evropskoj komisiji, i u brojnim državama članicama."

Po oceni Luisa Greka, zamenika premijera Malte, koja inače predsedava Evropskom unijom, otvaranje dva nova poglavlja sa Srbijom pokazuje da je EU, uprkos problemima sa kojima se suočava, odlučna da ispuni svoje obaveze.

Malta će kao predsedavajuća EU o daljim koracima u evropskim integracijama Srbije odlučivati na osnovu ispunjenosti uslova, obećao je Grek i istakao da je jedan od prioriteta povratak poverenja u evropski projekat.

XS
SM
MD
LG