Linkovi

Srbija otvara poglavlja 17 i 18 sledeće nedelje


Zastave Evropske unije i Republike Srbije, Foto: Glas Amerike

Kako je najavljeno pred Devetu međuvladinu konferencijiu u Briselu, zakazanoj za 10. decembar, Srbija će otvoriti dva poglavlja, 17 - ekonomska i monetarna politika i 18 – statistika, saopšteno je iz kancelarije Ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović.

Iako je posle ocena izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera jasno da Srbija nije napredovala u ključnim poglavljima, kao što su vladavina prava i da su nova otvaranja su bila pod znakom pitanja, EU se ipak odlučila na ovaj korak.

Takođe i nalazi Evropske komisije u internom izveštaju koji je predat zemljama članicama prošlog meseca su pokazali da Srbija nije napredovala u važnim poljima. Napredak u poglavljima 23 i 24, uz pozitivan pristup prema dijalogu sa Kosovom, su ključni uslovi za napredak Srbije u pristupnim pregovorima sa Briselom.

S obzirom da je nastavak dijaloga Beograda sa Prištinom u Briselu upitan zbog poslednjih tenzija između dve države, ovaj potez EU može se tumačiti kao pokušaj da Srbiju privoli da ponovo sedne za pregovarački sto.

Od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja Srbija je u dosadašnjem procesu predpristupnih pregovora sa Evropskom unijom otvorila četrnaest poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Joksimović će sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom potpisati Memorandum o razumevanju i tehničkoj ekspertskoj pomoći, kojim će Mađarska produžiti ekspertsku pomoć Srbiji u procesu evrointegracija.

Šefovi diplomatija EU će na sastanku 10. decembra u Briselu razmotriti situaciju na Zapadnom Balkanu i izazove sa kojima se zemlje regiona suočavaju kako na unutrašnjem planu tako i međusobom.

Iako nisu predviđeni zvanični zaključci, očekuje se da se ministri fokusiraju na situaciju u BiH nakon izbora, primenu sporazuma Skoplja i Atine o imenu, kao i na dešavanja u dijalogu Beograda i Prištine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG