Linkovi

Srbija obeležila Dan državnosti


Priznanja koja je danas uručio predsednik Tomislav Nikolić
Priznanja koja je danas uručio predsednik Tomislav Nikolić

Predsednik Tomislav Nikolić položio venac na grob Neznanog junaka na Avali, premijer Ivica Dačić na sarkofag Karađorđa u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu

Dan državnosti Srbije obeležava se 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa Petrovića, počeo Prvi srpski ustanak.Istog dana 1835. godine u Kragujevcu je proglašen prvi Ustav Srbije koji se, prema verskom prazniku na koji je donet, zove Sretenjski ustav.

U Srbiji je danas proslavljen Dan državnosti i tim povodom predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na grob Neznanog junaka na Avali. Tom prilikom on je u spomen knjigu upisao:

"U ime svih građana Srbije, u ime dece koja žive u miru, u ime Srbije koja postoji, izražavam zahvalnost zato što ste svoj život prineli kao žrtvu svojoj Srbiji".

U Skupštini Srbije održana je svečana sednica na kojoj je Nikolić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. U obraćanju poslanicima i gostima parlamentu Tomislav Nikolić je istakao da današnja generacija mora da sačuva Srbiju u okviru njenih granica jer je na to obavezuju reči i dela predaka i poručio da je izabran da brani Srbiju pridržavajući se tačno i savesno Ustava i da ne postoji niko drugi koga bi slušao:

"Izborili smo se za demokratiju, borimo se protiv korupcije, borimo se da zaposlimo Srbiju, pregovaramo sa privremenim institucijama u Prištini, sa pravom očekujemo datum za pregovore sa EU. Ne smemo da gobimo nadu i nećemo da prekinemo pravedne napore za očuvanje naše teritorije i identiteta našeg srca i duše – Kosova i Metohije".

Povodom Dana državnosti premijer Ivica Dačić je u prisustvu vojnog vrha položio lovorov venac na sarkofag Karađorđa u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu. Dačić je potom izjavio da se nova vlada trudi da na diplomatski način i političkim putem zaštiti državni i nacionalni interes kada je reč o pitanju Kosova, ali i kada je reč o budućnosti Srbije i njenom članstvu u EU. Dačić je najavio da iduće nedelje u Briselu predstoji najteži deo dijaloga sa Prištinom, jer mora de se reši pitanje paralelnih institucija na Kosovu:

"Zato što je reč o suštinskom pitanju. A to je kako rešiti problem tog paralelizma institucija, odnosno kako doći do institucija koje su prihvatljive i za Prištinu, i za Srbe na Kosovu i Metohiji, i za Beograd. Prema našem mišljenju to je moguće jedino postizanjem dogovora o tome kako bi funkcionisala zajednica srpskih opština, odnosno koje bi bile nadležnosti i na koji način bi se to onda pretočilo u postojanje određenih institucija".

Četitke Srbiji njenim građanima povodom Dana državnosti stigle su danas iz celog sveta – od Vašingtona i Moskve, do Italije, Turske, Mađarske, Bugarske i mnogih drugih država.
XS
SM
MD
LG