Linkovi

Srbija: Veselo, uprkos hladnoći...


Proslava Nove godine u Beogradu
Proslava Nove godine u Beogradu

Ma koliko se najavljivalo da od 2015-te ne treba previše očekivati i da to neće biti malo laka godina, nova godina je veselo dočekana u Srbiji.

U većini gradova su organizovani su dočeci, ali su Kragujevčani i Nišlije zbog štednje ostali bez slavlja.

Ledena hladnoća nije sprečila građane Srbije da novu, 2015-tu go-dinu masovno dočekaju na gradskim trgovima, u restoranima, klubovima, a vatrometi i petarde su su već postali standardna zabava u novogodišnjoj noći.

U Beogradu su organizovane tri bine za doček nove godine, a najviše ljudi se okupilo ispred Doma Narodne skupštine, gde su Beograđane i goste glavnog grada zabavljali Marinko Rokvić, Emina Jahović i Vlado Georgijev.

Na Zlatiboru je novu godinu dočekalo više od 50.000 ljudi, a zanimljivo je i da u Kragujevcu i Nišu zbog mera štednje nije bilo organizovanog dočeka. Na samom početku 2015-te klinici u Narodnog fronta rođeni su Nemanja i Maša, a njihovim majkama – Danijeli Živanović i Darinki Grujić gradonačelnik Beograda Siniša Mali uručio je pomoć od po 300 hiljada dinara:

"Prošle godine je u Beogradu rođeno nešto manje od 20.300 beba, što je porast u odnosu na 2013. godinu. Ja se nadam da se 2015. biti još bolja u tom pogledu."

"Ispred GAK Narodni front mogu reći da smo vrlo zadovoljni uspešnim rezultatima tokom 2014. godine – uključujući preko 6.800 porođaja koji su obavljeni na našoj klinici. A takođe i sa činjenicom da su prve dve bebe rođene na našoj klinici minut i 10 minuta nakon ponoći. Bebe su dobro, majke se izvrsno osećaju", rekla je Svetlana Dragojević Diklić, načelnic aakušerskog odeljenja GAK Narodni front

A tačno u podne otvorena je tradicionalna manifestacija Ulica otvorenog srca, koju je posetilo nkoliko desetina hiljada ljudi. Glumci, muzičari i mađioničari su zabavljali posetioce Ulice otvorenog srca, a ove godine je promovisan novoformirani Fond za lečenje dece u inostranstvu:

"Fond je javno privatnog karaktera. To znači da je inicijalna sredstva dala Vlada Srbije, ali se sve više oglašavaju kompanije i pojedinci. I taj budžet je već sada, posle nekih mesec dana, narastao do skoro četiri miliona evra", kazala je Tamara Lukšić Orlandić, predsednica Nadzornog odbora Fonda

A kako je izjavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, Srbija je od Švajcarske danas preuzela jednogodišnje predsedavanje OEBS, dok će zvanično predsedavanje će početi 15. januara, kada je zakazana prva sednica Stalnog saveta OEBS, kojom će predsedavati ministar spoljnih poslova Srbije. Kako je ocenio Dačić, pred Srbijom se nalazi dosta izazova, od kojih je svakako najveći kriza u Ukrajini, kao i generalno pitanje evropske bezbednosti.

XS
SM
MD
LG