Linkovi

Srbija nezaštićena od sajber napada


Srbija nema razvijene, niti primenjene savremene mehanizme uočavanja izvršenja, ili izvršenih sajber napada, saopštila je u ponedeljak Nacionalna organizacija QRIoT, kao ekspertska kontrolna organizacija koja je završila postupak skrininga - preliminarnog eksternog kontrolisanja jednog broja organizacija od posebnog značaja u Srbiji.

"Potrebno je u što kraćem roku promeniti ovakvo činjenično strane sa povećanim eksternim nadzorom i kontrolisanjem svih organizacija od posebnog značaja u Srbiji," navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik UO Zoran Bjelica prenosi B92 portal.

Ova vest dolazi samo tri dana pošto su svetski mediji javili da se stotine hiljada kompjutera u više od 150 zemalja našlo na udaru napada rensoverom, koji je opisan kao najveći te vrste.

Napad je pokrenut u petak udarom na banke, bolnice i vladine agencije, između ostalih meta, korišćenjem ranjivih tačaka u starim "Majkrosoftovim" kompjuterskim sistemima.

Kao jedan od rezultata skriniga u Srbiji, navodi se da organizacije od posebnog značaja nemaju adekvatne stručnjake za polje informacione sajber bezbednosti.

"Centralni nadzorni sistem nije uspostavljen za informacionu bezbednost Srbije. Narodna banka Srbije kao sabirna tačka sajber napada nije objavila razvrstavanje napada. Preuzimanje identiteta organizacija u većini organizacija je lako izvodljivo. U industriji osiguranja - kod osiguravajućih kuća Srbije uočen je nivo velike nebezbednosti sa ocenom 2 - nizak nivo informacione bezbednosti," navodi se u saopštenju nacionalne organizacije.

Skrining jednog broja organizacija od posebnog značaja u Srbiji obavljen je po principu slučajnog izbora, precizira se u saopštenju. Kontrolisanje je izvršeno po posebno razvijenim metodologijama i procedurama kontrolisanja i razvrstavanja sajber napada u Srbiji.

"Na osnovu ovog postupka i sagledavanje opšteg nivoa i poboljšanja ukupne informacione bezbednosti Srbije, s obzirom da je iz dosadašnjeg iskustva, uočeno da nije dovoljno promovisana važnost uspostavljanja i unapređenja bezbednosne kulture i higijene u organizacijama i ukazivanje na značaj primene novih propisa u ovoj strateški važnoj oblasti," piše u saopštenju.

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da Srbija nije trenutno ugrožena od sajbernapada.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da država preduzima sve neophodne mere za zaštitu građana i institucija. "MUP preduzima odgovarajuće mere što se tiče bezbednosti na internetu. Mi imamo kontaktnu tačku gde svi građani mogu da prijavljuju različite vrste zloupotreba, pre svega, kada govorimo o zloupotrebi dece na društvenim mrežama i internetu," kazao je Ljajić.

On je rekao da njegovo ministarstvo ima svakodnevne kontakte sa svim državnim institucijama, kao i da MUP radi sve na žaštiti građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG