Linkovi

Zvaničnici EU o situaciji u Preševu


Ambasadori Nemacke i Francuske Hajnc Vilhelm i Fransoa-Gzavije Denio
Ambasadori Nemacke i Francuske Hajnc Vilhelm i Fransoa-Gzavije Denio

Dogadjaje na jugu Srbije i Kosovu komentarisali su šef delegacije EU Vensan Dežer kao i ambasadori Nemačke i Francuske u Beogradu.

Događaji na jugu Srbije i na Kosovu ponovo u centru pažnje - šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer smatra da treba izvući lekcije iz događaja u Preševu, dok ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm kaže da EU očekuje rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, na osnovu čega bi Evropski savet trebalo da odredi datum za početak pregovora sa Srbijom.

Uz poruku da se iz situacije u Preševu moraju izvući lekcije, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je kao neprihvatljivo rušenje srpskih spomenika na grobljima na Kosovu i Metohiji u znak odmazde za uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM.

Dežer je rekao da je prva lekcija situacije na jugu Srbije to da bi uvek trebalo težiti dijalogu i izbegavati provokativne situacije sa spomenicima ili stvaranjem tenzija među ljudima.

Druga lekcija je da kad postoji šansa da se pronadje rešenje, kroz dijalog i diskusiju, to je uvek privilegija. Mislim da je nesreća što nismo mogli da dodjemo do tog rešenja. Tokom vikenda bilo prilike da se dođe do sporazuma, ali je to sada propuštena šansa.”

Ocenjujući situaciju na jugu Srbije, ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio je rekao da se radi o unutrašnjem pitanju Srbije, koje treba da se rešava kroz dijalog i institucije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare ambasadora Nemačke i Francuske povodom 50. godišnjice potpisivanja Jelisejskog ugovora između ove dve zemlje, Denio je poručio da se proces proširenja Unije nastavlja.

Nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm je istakao da se ne može dozvoliti da jedna zemlja postane članica EU i da svoje probleme unese u Uniju. Po njegovim rečima Srbija je ključna zemlja zapadnog Balkana i Berlin želi da Srbija što pre postane članica Evropske unije EU, a da cela EU želi da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, rekao je Vilhelm:

“I zato se nadamo da će ovaj politički dijalog koji je započeo u Briselu u oktobru prošle godine dovesti do rezultate i da će Evropski savet uskoro moći da odredi datum početka pregovora sa Srbijom o priključenju EU.”

A nakon oštrog saopštenja Vlade Albanije, koja uklanjanje spomenika u Preševu doživljava kao još jedan dokaz albanofobije zvaničnog Beograda u čijoj politici dominira još rasističko antialbansko nasleđe Miloševića, danas je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenom da se tako direktno podstiče destabilizacija juga Srbije i susednih zemalja u kojima živi albanska manjina.
XS
SM
MD
LG