Linkovi

Srbija ne menja politiku neutralnosti


Tema odnosa Srbije i NATO ne jenjava od kako je u Skupštini Srbije krajem prošle nedelje ratifikovan sporazum o saradnji Beograda s ovom alijansom.

Srbija je došla do tog najvišeg nivoa saradnje sa NATO koji ne podrazumeva članstvo, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da se neće menjati politika neutralnosti.

Povodom kritika zbog nedavnog usvajanja sporazuma Srbije i severnoatlantske alijanse, Dačić je izjavio da Srbija neće aplicirati za članstvo u NATO, niti bilo kojem vojnom savezu, a o samom sporazumu on je rekao:

"Sve druge zemlje koje su partneri, uključujući i Rusku Federaciju, imaju neke slične sporazume. Čak postoji i poseban oblik saradnje između NATO i Ruske Federacije. Tako da se ovo više koristi u kampanji, pošto su izbori pred nama."

A prilikom današnje predaje stanice za magnetnu rezonancu Kliničkom centru Srbije, koju je donirala Evropska komanda vojske SAD, novi američki ambasador Kajl Skot je ocenio da je sporazum između Srbije i NATO najnormalnija stvar:

"Ovaj dan je dokaz da saradnja sa vojskom znači mnogo stvari. Ne samo vojnu tehniku, već i medicinske tehnike, kao ovo danas. Tako da je sporazum sa NATO o saradnji najnormalnija stvar."

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović u izjavi za Glas Amerike objašnjava da i neutralne zemlje, poput Švajcarske ili Austrije imaju slične sporazume sa NATO. Po njegovom mišljenju, iako je ovim sporazumom dostignut najviši oblik saradnje sa alijansom, Srbija je još uvek daleko od članstva u NATO:

"Treba reći i to da oni mogu da uđu u Srbiju samo po odobrenju naših vlasti. To je stvar koja se ponekad zaboravlja, inače bi sve drugo bila nova vojna agresija. A upravo je, po mom sudu, ova vrsta kontakta jedan nivo otklona od mogućnosti da mi dođemo u konflikt, sličan onome, ili nešto blaži konflikt od onoga iz 1999. godine."

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u današnjem razgovoru sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom, ponovio zvanični stav da Srbija ostaje vojno neutralna zemlja i da, uz ostvarenje spoljnopolitičkog cilja – članstva u EU, želi da očuva i unapredi tradicionalno prijateljstvo i dobre odnose sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG