Linkovi

"Odgovorna reakcija Srbije na krizu"


Migranti na granici Mađarske i Srbije

Migrantska kriza je teška tema koja je pokazala razlike među državama članicama EU - jedna je od ocena koja se čula na današnjoj tribini o ekonomskim i socijalnim posledicama azilantske krize.

Uz poruku da je impresioniran načinom na koji se Srbija suočila sa migrantskom krizom, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je ocenio da je mnogo toga postignuto u saradnji EU sa srpskom vladom, građanskim društvom i međunarodnim organizacijama.

Na današnjoj tribini o ekonomskim i socijalnim posledicama izbegličke krize, Devenport je rekao da veruje da postoje mogućnosti, naročito u pogledu poglavlja 24, da EU sarađuje i pruži pomoć Srbiji kako bi sprovela novu azilantsku politiku koja će se možda koristiti i na drugim mestima:

"Srbija se suočila sa talasom stotine hiljada izbeglica prošlog leta. Ja sam bio impresioniran načinom na koji se Srbija suočila sa takvim izazovom. Prošlog juna kada su se čuli prvi glasovi nacionalista da nema mesta za migrante u Srbiji, Vlada je jasno rekla da neće tolerisati govor mržnje. To je jako važno i to je poruka koja nije bila tako jasna u nekim drugim zemljama."

Predsednik Saveta Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Pitić je ocenio da je u izbegličkoj krizi postavljen test pred Evropu – od pitanja jedinstva, do toga kako upravljati tokovima i rutama na način da Evropa zadrži svoje vrednosti. Po mišljenju Pitića Srbija je primerno i odgovorno odreagovala na tok migrantske krize.

XS
SM
MD
LG