Linkovi

Srpski policajci na granici Makedonije i Grčke


Migranti u Makedoniji
Migranti u Makedoniji

Srpska policija će se uključiti i u zaštitu makedonsko–grčke granice, najavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije, dok je Austrija počela da ograničava prijem azilanata

Srbija zato šalje policajce da pomognu u obezbeđivanju grčko-makedonske granice, dok u Preševo dnevno stiže oko 500 migranata

Srpska policija će se uključiti i u zaštitu makedonsko – grčke granice, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i objasnio da je angažovanje na tom području od izuzetnog značaja za Srbiju u sprečavanju ilegalnih migracija.

Na sastanku sa mađarskim ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom, održanom u pograničnom mestu Reske, Stefanović je rekao da je dogovoreno da se dve zemlje uključe u profilisanje migranata na balkanskoj ruti, kako bi se zaustavili ekonomski migranti:

"Srbija će nastaviti da pažljivo osluškuje i prati dešavanja u EU, pre svega ono što nam Mađarska saopštava. Zato što posle jučerašnjeg dogovora i saopštavanja Austrije da će primati samo ograničeni broj migranata, i Srbija mora da vodi računa o svojim građanima i svojoj zemlji."

A u prihvatni centar za izbeglice u Preševu u proteklih par dana stiže po 500-600 izbeglica dnevno. Kako ističu u Komesatijatu za izbeglice i migracije, azilanti se u Preševu zadržavaju najviše do sat i po vremena – dok se ne završe evidencija i neophodni pregledi:

"Poslednjih nedelju dana je priliv vrlo mali. Pretpostavka je da je to zbog štrajkova u Grčkoj, a i vreme, zimski period. Međutim, ono što stiže – mi to obradimo relativno brzo i odvija se sve normalno", navodi Slobodan Savović iz Komesarijata.

Iz Austrije stiše vest koja će sigurno odraziti na celu balkansku rutu – uprkos tvrdnjama da se radi o kršenju zakona, ova zemlja je danas počela da primenjuje odluku o ograničenju prijema osoba koje traže azil na najviše 80 dnevno. Ministarka policije Austrije Johana Mikl Lajtner najavila mogućnost smanjenja i tog broja, posle konsultacija sa susedima.

XS
SM
MD
LG