Linkovi

Beograd: Napad na budućnost Srbije


Predsednik i potpredsednik Vlada Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Predsednik i potpredsednik Vlada Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Zvanični Beograd danas je vrlo oštro reagovao na vest da je jutros kod Zvečana, u napadu na vozila Euleksa ubijen pripadnik misije iz Litvanije

Ocenom da je jutrošnji napad i ubistvo pripadnik Euleksa kod Zvečana napad na budućnost Srbije koji može da ugrozi i pregovore sa EU, vlasti u Srbiji su danas vrlo oštro osudile ovaj, kako se kaže, ekstremistički čin.

Zvanični Beograd danas je vrlo oštro reagovao na vest da je jutros kod Zvečana, u napadu na vozila Eulexa ubijen pripadnik misije iz Litvanije Audrius Šenavičus, a da su tom prilikom i ranjena još trojica njegovih kolega. Izražavajući i stav predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji se nalazi u zvaničnoj poseti Bugarskoj, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je ocenio da je napad na pripadnike Euleksa zapravo uperen protiv Srbije i srpskog naroda, i da predstavlja sramotu Srbije. Na konferenciji za novinare posle razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta Jelkom Kacinom, Vučić je poručio da će Srbija će, koliko može, pomoći u istrazi:

"To je takođe pokušaj da se pokvari i uništi sve što je Srbija postigla u prethodnom periodu, sve što je postigla na popravljanju svog ugleda sve što je Srbija uspela da postigne realno na evropskom putu. Mislim da Srbija nema pravo da ćuti i dopušta ekstremistima i teroristima da misle da su oni ti koji mogu Srbijom da upravljaju. Odgovor države Srbije na svakom mestu i u svakom trenutku svima njima biće veoma žestok."

Evropski zvaničnik Jelko Kacin je izjavio je da su svi zgroženi zbog napada na pripadnike Euleksa na severu Kosova, ali da su, s druge strane, utešeni odlučnom reakcijom srpskih zvaničnika:

"I da je to zapravo čin kojeg je jedino moguće protumačiti kao čin protiv interesa Srbije, kako bi se ono što je postignuto u Briselu na neki način pokušalo poljuljati.
Napad u Zvečanu je najoštrije osudio i premijer Srbije Ivica Dačić ocenom da napad na Euleks na severu Kosova predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štetu Srbiji u celini."


Posle susreta sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Kohoutom Dačić je rekao da ovakvo ekstremističko ludilo, kojeg ima na svim stranama, može opasno da ugrozi mir, stabilnost i bezbednost na Kosovu:

"Ako su počinioci Srbi – uradili su ono što bi naši najveći neprijatelji želeli da uradimo sami sebi. Ko god da je počinilac, ne želim samo da tražimo opravdanje u tome da su sad to možda uradili neki drugi. Pošto je to bilo na teritoriji severa, mi se zalažemo da se počinioci otkriju i uhapse."

I šef češke diplomatije Jan Kohout je poručio da će njegova zemlja insistirati na tome da otkrije i kazni počinilac ovog dela, u kome je prema prvim informacijama ranjen i jedan pripadnik vojske Češke Republike.
XS
SM
MD
LG