Linkovi

Načelni dogovor o primeni sporazuma


Srpski premijer Ivica Dačić rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton
Srpski premijer Ivica Dačić rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton

Nakon dva dana razgovora, večeras konačno usaglašen dogovor o planu sprovodjenja u delo aprilskog sporazuma Beograda i Prištine

Premijeri Srbije i Kosova večeras su u Briselu postigli načelni dogovor o planu implementacije aprilskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu. Današnji dogovor do kraja sedmice trebaju potvrditi vlade u Beogradu i Prištini i odgovoriti evropskoj posrednici, baronesi Ešton.

Nakon dva dana razgovora, večeras konačno usaglašen dogovor o planu provodjenja u djelo sporazuma koji su 19-tog aprila potpisala dvojica premijera:

"Plan se sastoji iz prvog dela, a to je prilagodjavanje pravnog okvira. Formiraće se radna grupa predstavnika obe strane koji će izneti predlog koji zakoni treba da se menjaju. Drugi deo plana se tiče same zajednice srpskih opština."

Ovde je dogovoreno da postoji jedan tim koji će činiti predstavnici četiri opštine sa severa Kosova, koji će imati ulogu i da pripremi nacrte statuta zajednice opština i da predloži regionalnog komandanta policije u skladu sa članom 9 sporazuma koji je potpisan. To je na neki način, pripremni, osnivački, konstitutivni tim koji ima zadatak da koordinira aktivnosti dok ne bude na pravi način konstituisana zajednica i organi.

Kada je reč o pravosudju, to ne podrazumeva samo apelacioni sud , nego i celu pravosudnu strkturu, pravosudni sistem. To znači i osnovne sudove i tužilaštva na teritoriji gde većinsko stanovništvo čine Srbi. Odredjeni su i
rokovi, i u policiji i pravosudju bi to trebalo da bude završeno do kraja godine," kazao je srpski premijer Ivica Dačić nakon razgovora.

On je dodao da će se plan primenjivati postepeno, i da ne treba da bude primenjen u celosti do sastanka vodja EU koji treba da donesu odluku o datumu početka pregovora sa Srbijom.

Premijer Kosova Hašim Tači je nakon sastanka poručio:

"Imamo principijelni sporazum o planu implementacije. Naredni korak je da dvije vlade potvrde ovo. Današnjim sporazumom smo jasno naglasili izvršitelje i vremenski okvir za narednih šest mjeseci. Ovo je u punoj saglasnosti sa onim što smo dogovorili 19. aprila."

Danas je najavljeno da će se djalog tehničkih timova dvije strane nastaviti po konkretnim pitanjima, a nije isključeno ni da će se dva premijera u skoro vrijeme opet susresti na istom mjestu.
XS
SM
MD
LG