Linkovi

Vučić: Zaštitićemo svoje interese


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić

Potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić razgovaraće u Beogradu sa predstavnicima Srba sa Kosova o primeni briselskog sporazuma

Odmah posle niza prazničnih dana u Srbiji je život nastavljen gde je stao prošle nedelje - sa osnovnim pitanjem kako će Srbi na Kosovu i Metohiji reagovati na implementaciju briselskog sporazuma. Tim povodom vicepremijer Aleksandar Vučić putuje na Kosovo, dok DSS poručuje da će podržati miran otpor Srba sa Kosova.

Potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić razgovaraće sutra, najkasnije prekosutra u Beogradu sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije o primeni briselskog sporazuma. Uz poruku da vlast nema šta da krije, Vučić je tokom današnje posete vojnom aerodromu u Batajnici istakao da očekuje da će posle tih razgovora sve biti drugačije i dodao da će država naći načina da zaštiti svoje interese bez primene sile i moći:

"Naša snaga nije u tome što želimo da primenjujemo silu i moć. Iako to možemo. Naša snaga je u tome što želimo da ljude ubedimo da je ovo jedino moguće, da je ovo jedino što donosi drugačiju budućnost za građane Srbije. Da je ovo rešenje jedino koje je realno, jedino koje će značiti napredak za našu zemlju."

Nakon današnje posete Austriji, premijer Srbije Ivica Dačić je istakao da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni, kao i da će se početi sa primenom onoga što je dogovoreno u Briselu. Sagovornici u Beču su istakli da Austrija podržava evropski put Srbije, rekao je Dačić i dodao da sada iz Brisela očekuje lepe vesti:

"Mislim da je međunarodna zajednica, a samim tim i EU dugi niz godina bila u očekivanju da Srbija bude dobra vest. Sada Srbija takođe iz Brisela očekuje dobru vest."

A na današnjoj proslavi stranačke slave, lider DSS-a Vojislav Koštunica je optužio vlast da je upravo na ove velike praznike odlučno krenula da preda deo svoje teritorije, institucije i narod samozvanoj državi Kosovo. Najavljujući da će kosovski Srbi organizovati 10-tog maja u 12 i 44 veliki miting u Beogradu, Koštunica je ponovio da je interes Srbije da sporazum iz Brisela propadne:

"Pošto se nalazimo u fazi primene tog sporazuma, trajni interes Srbije je da se taj sporazum ne primeni. I to da se ne primeni mirnim otporom. Za taj miran otpor su u ovom trenutku Srbi na Kosovu i DSS će na svaki način ih podržati i pomoći u tom mirnom otporu, u neslaganju sa nečim što je nesumnjivo pravno nasilje."

Đurđevdan je stranačka slava i Demokratske stranke i na proslavi u Kosijeriću, lider DS-a Dragan Đilas je podsetio je da su demokrate podržale Vladu u potpisivanju Briselskog sporazuma. Međutim, ekonomska politika koju kreira Mlađan Dinkić, mogla bi da ima pogubne posledice, kakve bi po Srbiju bile da je odbijeno potpisivanje sporazuma u Briselu, ocenio je Đilas.
XS
SM
MD
LG