Linkovi

Odbor za KiM podržao rezoluciju


Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju u Domu Narodne skupštine 11. januara 2013.
Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju u Domu Narodne skupštine 11. januara 2013.

S druge strane, poslanici opozicije su kritikovali ovaj dokument ocenivši da je neustavan, nejasan i protivrečan.

Pred sutrašnju vanrednu sednicu Skupštine Srbije jedino je izvesno da će uz poslanike vladajuće koalicije za rezolucju o Kosovu glasati i SPO. DS i DSS uslovljavaju podršku prihvatanjem njihovij amandmana, dok je LDP najavila da će glasati protiv rezolucije.

Sa osam glasova poslanika vladajuće koalicije i uz četiri uzdržana glasa opozicionih poslanika Odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je danas Predlog rezolucije o Kosovu. Naspram stavova savetnika predsednika Srbije Marka Đurića i predstavnika Vlade – u ovom slučaju ministra prosvete Žarka Obradovića koji su branili rezoluciju i pozvali poslanike da sutra, na sednici parlamenta podrže rezoluciju, poslanici opozicije su kritikovali ovaj dokument ocenivši da je neustavan, nejasan i protivrečan.

Još jedna ocena se provlači kroz izlaganja svih poslanika opozicije, bez obzira na stranačku propadnost – a to je da predložena rezolucija pokazuje neslaganje Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića:

"Mislim da je Vlada na dobrom putu. Kroz ovaj dokument ona potvrđuje kontinuitet sa prethodnom Vladom, kroz ovaj dokument, uz popravke, ona razume u kom pravcu Srbija treba da se kreće. I definitivno potvrđuje da ima različito viđenje ovog pitanja u odnosu na predsednika Republike. Koga Srbi sa Kosova i Metohije podsećaju šta im je doneo na papiru", kaže Borislav Stefanović iz Demokratske stranke.

Stefanović je naveo da se u tekstu rezolucije nedovoljno pominju prava Srba na Kosovu i da bi to trebalo ispraviti, dok poslanik DSS-a Slobodan Samardžić smatra da se u tekstu rezolucije krši Ustav, jer se pominje "srpska zajednica na Kosovu" umesto "građani Srbije", što je kategorija koju Ustav jedino poznaje. Samardžić je ocenio i da je deo rezolucije u kojem se navodi da Srbija neće priznati Kosovo prazna priča:

"Ne traži niko da priznamo nezavisno Kosovo. Znamo šta zapad traži od Srbije – da preda Kosovo Albancima, a ne da prizna nezavisno Kosovo. To je onaj fer ustupak koji se još uvek daje Srbiji, dok to predavanje ne padne kao zrela kruška, pa će onda svima biti jasno, kao što je i sada svima jasno da je reč zapravo o priznanju."

Poslanik LDP-a Zoran Ostojić rekao je da je predložena rezolucija truli kompromis u vladajućoj koaliciji i ponovio da njegova stranka neće podržati rezoluciju. Ostojić je podsetio da je Skupština Srbije do sada usvojila 11 rezolucija o Kosovu i upitao da li je Srbija posle tolikih rezolucija bliža rešenju kosovskog problema:

"Možemo samo da zaključimo da je to jedinstvo bilo oko pogrešne politike. I da zato mi snimo bliže, nego smo dalje. Pogrešna politika je svaka politika koja nema kontakt sa realnošću. Zašto ova rezolucija, a pogotovu obrazloženje nema kontakt za realnošću i zašto i jedno i drugo pokazuje jedinstvo, ali trulo jedinstvo."

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić je rekao da je cilj rezolucije stvaranje zajednice srpskih autonomnih opština na Kosovu koja bi imala policijska i sudska ovlašćenja i da rezolucija utire put Vladi za dalje pregovore sa Prištinom.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da pitanje Kosova i rezolucije nije partijsko, već državno pitanje i da će taj dokument, kada ga usvoji parlament, biti obavezujući za sve.
XS
SM
MD
LG