Linkovi

Dačić: Poništiti izbore


Premijer Srbije Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić

Premijer Srbije sutra će se sastati sa Hašimom Tačijem, dok i vlast i opozicija u Beogradu poručuju da se zbog brojnih neregularnosti izbori u severnoj Mitrovici moraju ponoviti

Ivica Dačić i Hašim Tači sastaće se sutra u Briselu, a osnovna tema razgovora biće nedavni lokalni izbori. A u Beogradu se očekuje da će izbori u severnoj Kosovskoj MItrovici biti ponovljeni zbog mnogobrojnih propusta i neregularnosti.

I vlast i opozicija u Beogradu danas su se složili da se zbog brojnih neregularnosti izbori na severu Kosova moraju ponoviti. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će Vlada Srbije tražiti da se ponište lokalni izbori u Severnoj Mitrovici, kao i da će svi oni, koji su odgovorni za incidente, a žive na teritoriji van Kosova i Metohije, biti identifikovani i procesuirani:

"Mi nismo terali Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore zbog Tačija, nego zbog njih. Mi tražimo da se izbori, ne izbori na celom severu Kosova ponove. Mi očekujemo da će međunarodna zajednica i izborni organi na Kosovu i Metohiji doneti odluku o ponavljanju izbora za severnu Kosovsku Mitrovicu."

Po oceni šefa poslaničke grupe Demokratske stranke jedini ishod izbora na severu Kosova je ponavljanje glasanja, jer, kako je rekao Borislav Stefanović, bilo gde u Srbiji da se dogodi nešto slično izbori bi bili ponovljeni:

"Neophodno je ponoviti izbore u nekom zakonski predviđenom roku i da se u tom prostoru iskoristi šansa da se otvori novi dogovor između Vlade Srbije i onih koji su pozivali na bojkot. Istovremeno da se učini sve da se ljudi koji razbijali kutije i vršili nasilje što pre otkriju."

Sa druge strane, u DSS-u smatraju da je bojkot lokalnih izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice uspeo i da je razbijanje biračkih kutija na izborima 3. novembra rukopis Aleksandra Vučića. Kako je izjavio poslanik DSS-a Marko Jakšić ova stranka je još u petak imala nagoveštaje da će u slučaju slabog odziva doći do razbijanja biračkih kutija i da će se lider SNS-a odlučiti za fizičke i nasilne poteze.
XS
SM
MD
LG