Linkovi

Ivanović: Nejasna politika prema izborima


Politika Beograda prema izborima na Kosovu je nejasna jer srpske vlasti podržavaju njihovo održavanje, ali ništa ne rade da se smanje tenzije, ocenio je Oliver Ivanović

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je izjavio da Srbija nije uspela da sakupi ni celu listu od 19 kandidata za predstojeće izbore, što po njegovoj oceni govori o kvalitetu te liste i improvizaciji koja je generalna crta odnosa vlasti prema Kosovu.

Politika Beograda prema predstojećim izborima na Kosovu je nejasna jer srpske vlasti podržavaju njihovo održavanje, ali ništa ne rade da se smanje tenzije, ocenio je danas bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Na debati o odnosima Beograda, Prištine i Tirane Ivanović, koji je i nosilac liste “Građanske inicijatve”, je rekao da način sastavljanja jedinstvene liste ukazuje na improvizaciju koja je, po njegovim rečima, glavna karakteristika odnosa države prema Kosovu. Govoreći o odnosima Kosova i Albanije, Ivanović je istakao da postoji emocija za stvaranje velike Albanije postoji, ali i da bi teško bio postignut dogovor o tome da li je centar Priština ili Tirana:

"Albanija i Kosovo se u političkom smislu vrlo često gledaju u istom kontekstu ili u istom uglu, što baš nije tačno. Sem kritičnih situacija 2008-me, 2004-te, 1999-te – tu nije bilo baš nekakvog jedinstvenog stava po mnofim pitanjima. Tu postoji nešto što se ovde malo kad pominje, a to je rivalitet između Prištine i Tirane i taj rivalitet je među intelektualnim elitama, a boga mi i među političkim elitama."

A u Beogradu je danas održan i sastanak najviših državnih zvaničnika sa ambasadorima akreditovanim pri OEBS i tom prilikom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da Srbija predsedavanje tom organizacijom 2015-te godine voditi nepristrasno i objektivno, kao i da je njen glavni spoljnopolitički cilj u narednom periodu - priključenje EU:

"Mi na OEBS računamo i dalje, kao na partnera u sprovođenju zadataka obe misije koje deluju u Srbiji – OMIS i OMIK. Projekti tih misija u okviru programa demokratizacije, vladavine prava i ljudskih prava, posebno na Kosovu i Metohiji, medija, kao i pomoći delovanja policije za nas su od velike važnosti i mi ćemo kao i do sada biti pouzdan partner."

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je u razgovoru sa ambasadorima OEBS-a posebnu pažnju posvetio lokalnim izborima na KiM, i naglasio da je izuzetno značajno da postoje jednaka prava za Srbe na izborima. Uloga OEBS-a u stvaranju fer i bezbedne atmosfere na tim izborima je od najvećeg značaja, s obzirom da je položaj Srba veoma osetljiv i da je potrebno obezbediti značajnu izlaznost, rekao je još Stefanović.
XS
SM
MD
LG