Linkovi

Nikolić: Odluka o izborima što pre


A protester holds a smoke flare during a rally against the law to provide separatist-held regions with a special status near the Ukrainian parliament in Kyiv, Sept. 17, 2014.
A protester holds a smoke flare during a rally against the law to provide separatist-held regions with a special status near the Ukrainian parliament in Kyiv, Sept. 17, 2014.

Beograd je danas zatražio od Srba sa Kosova da što pre donesu odluče o izlasku na lokalne izbore zakazane za 3. novembar.

Državni vrh Srbije pozvao je danas Srbe sa Kosova da što pre donesu odluku o izlasku na izbore 3. novembra.

Na sastanku predsednika i premijera Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova, Tomislav Nikolić je poručio da oni od Beograda ne treba da očekuju ohrabrenje za eventualni bojkot izbora.

Po oceni Nikolića formiranje opština zasnovanih na principima statusne neutralnosti trebalo da bude način borbe za nacionalne interese, a o toku današnjeg dvoipočasovnog sastanka govorio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić:

“Čuli su se različiti argumenti, diskusija je bila veoma ekstenzivna i pokrila je sve teme koje se tiču života našeg naroda na Kosovu. Nastoji se da se očuva državno jedinstvo, a ono što je sasvim sigurno je da će od koraka i odluka koje ćemo doneti u narednim danima i nedeljama zavisiti to da li ćemo ovo pretvoriti u iskorišćenu šansu i pobedu, ili u neuspeh.”

Đurić je istakao i da Srbija neće dozvoliti da na glasačkim listićima bude logo države Kosovo, kao i da sigurno ni EU neće dopustiti kršenje principa statusne neutralnosti.

A predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović je posle sastanka sa predsednikom i premijerom Srbije rekao da je u ovom trenutku neophodno po svaku cenu sačuvati jedinstvo Srba koji žive na teritoriji Kosova i Metohije:

“Imamo određeni period u kome ćemo obavestiti naše stranke, institucije, organizacije, opštine i gde ćemo konačno izaći sa stavovima, koje ćemo u sledećem razgovoru saopštiti predstavnicima vlasti u Beogradu.”

Osim Ivanovića u delegaciji Srba sa severa Kosova i Metohije bili su načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga kao i predsednici sve četiri opštine sa severa Kosova. Sednica Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije, koja je bila zakazana za danas, zbog sastanka u Beogradu je odložena za petak.
XS
SM
MD
LG