Linkovi

EU: Vojska Srbije da se povuče, Vučić tvrdi da vojska neće ući na Kosovo


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na današnjoj konferenciji za medije (foto: screenshot)
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na današnjoj konferenciji za medije (foto: screenshot)

Nakon objave Džona Kirbija, portparola američkog Saveta za nacionalnu bezbednost o gomilanju Vojske Srbije uz granicu sa Kosovom, oglasio se i šef evropske diplomatije Žozep Borelj porukom da je Evropska unija veoma zabrinuta zbog jačanja prisustva Vojske Srbije ka Kosovu.

"Raspoređivanje vojske duž administrativne pogranične linije (sa Kosovom) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. Snage treba da se povuku", rekao je Borelj grupi novinara iz međunarodnih medija, prenosi je Radio Slobodna Evropa.

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjene Američke Države, kao i da razgovaraju o trenutnoj situaciji na severu Kosova koja pre svega zahteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbednosne situacije.

"Prošlonedeljno otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Prethodno su američki zvaničnici izrazili zabrinutost Vašingtona zbog „velikog razmeštanja“ srpskih trupa uz granicu sa Kosovom.

Pratimo veliko srpsko raspoređivanje koje predstavlja neviđeno učešće srpske artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica. Verujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije“, izjavio je u petak portparol Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Takođe, Jozep Borelj koji je napad ocenio "terorističkim aktom", ponovio je stav da se napadači moraju suočiti sa pravdom.

On je pozvao na deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije i na povratak dijalogu.

Vučić: Povlačenje vojske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema nameru da Vojska Srbije pređe administrativnu liniju sa Kosovom.

Vučić je za Fajnenšal tajms rekao da će srpske snage iz tog područja povući, jer bi eskalacija konflikta bila kontraproduktivna za evropske aspiracije Srbije.

"Koju bi korist imao Beograd? Šta bi bila ideja? Da se uništi pozicija koju gradimo godinama. Da se uništi za dan. Srbija ne želi rat", poručio je Vučić.

On je dodao da je prošle godine bilo oko 14.000 pripadnika vojske u blizini administrativne linije, da ih je danas 7.500 i da će to biti smanjeno na 4.000.

"To da Srbija šalje trupe na administrativnu liniju je čista laž. Srbija neće imati koristi ako ugrozi svoju poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije", kazao je Vučić, a prenosi Fonet

Vlada Kosova: Jedinice srpske vojske iz tri pravca idu ka Kosovu

Vlada Kosova saopštila je večeras da se jedinice Vojske Srbije kreću iz tri pravca prema "granici sa Kosovom" i pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i institucije Srbije da odmah povuku vojsku i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po Kosovo, prenosi Fonet.

"Nakon neuspeha oružanog napada sa paravojnim formacijama, na čelu sa Milanom Radoičićem, pohod i razmeštanje srpske vojske duž granice sa Kosovom je sledeći korak institucija Srbije da ugroze teritorijalni integritet naše zemlje", navodi se u saopštenju, preneo je RTK na srpskom.

Kako se ističe, jedinice Vojske Srbije kretale su se iz tri pravca - jedinice Druge brigade Vojske Srbije iz pravca Raške ka severu Kosova, jedinice Treće brigade iz rejona Niš ka sevoroistoku Kosova i jedinice Četvrte brigade iz rejona Vranja ka istočnoj granici.

"Jedinice Vojske Srbije raspoređene su juče u više od 48 operativnih baza, koje se nalaze duž granične linije sa Kosovom", tvrdi se u saopštenju.

Dodaje se da se raspoređuju i protivvazdušni sistemi i teška artiljerija.

"Više puta smo izražavali zabrinutost zbog postojanja tih 48 isturenih baza srpske vojske i žandarmerije i isticali već dokazanu činjenicu da one služe za podršku eventualnoj vojnoj agresiji na Kosovo", stoji u saopštenju.

Vlada Kosova dodaje da održava stalne kontakte sa SAD i zemljama EU u vezi sa ovom, kako navode, ozbiljnom pretnjom Srbije i ističe da je reakcija SAD na taj agresivni pristup Srbije bio je trenutan i direktan.

XS
SM
MD
LG