Linkovi

EU pomaže Srbiji u borbi protiv klimatskih promena


Čamac na Savi u Beogradu (arhivski snimak, 20. jul 2015.)
Čamac na Savi u Beogradu (arhivski snimak, 20. jul 2015.)

Energetika može da doprinese borbi protiv klimatskih promena kroz smanjivanje emisije, korišćenje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost, izjavio je danas srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na predstavljanju projekta Strategije klimatskih promena, koji EU finansira sa milion evra.

Srbija je postavila cilj da se do 2020. godine 27 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora i trenutno u zemlji ima 60 mini hidroelektrana, 98 solarnih elektrana i dve vetroelektrane, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Na predstavljanju novog projekta Strategije za klimatske promene, on je rekao da je Srbija uz pomoć Evropske komisije uložila 200 miliona evra u smanjenje emisije ugradnjom elektrofiltera u termoelektrane. Takođe, završava se i izgradnja dimnjaka za odsumporavanje na elektrani Kostolac B, a zatim počinju radovi i na TENT-u A i B, rekao je Antić:

"Paralelno sa celim ovim sistemom mi planiramo zatvaranje onih manjih, neefikasnih blokova, u periodu do 2023. godine. Naravno, paralelno sa tim i izgradnju zamenskih kapaciteta."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da je u Parizu, prošlog decembra postignut istorijski dogovor o klimi, ali da bi on stupio na snagu treba da ga ratifikuje 55 država koje proizvode 55 odsto globalne emisije gasova staklene bašte. SAD i Kina, kao najveći zagađivači ratifikovali su pre 10 dana sporazum, ali to nije još dovoljno da bi se dostigao cilj od 55 država, dodao je Devenport:

"Srbija je naš vrlo važan partner u globalnoj borbi protiv klimatskih promena. Srbija je bila prva zemlja u regionu, i prva zemlja kandidat za članstvo u EU, koja se zvanično obavezala na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte prošle godine uoči Pariske konferencije."

Ambasadorka Francuske Kristin Moro rekla je da njena zemlja, kao predsedavajuća konferencijom o klimatskim promenama, ulaže napore da se sporazum ratifikuje, i 15. jula donela zakon koji omogućuje ratifikaciju. Srbija je potpisala sporazum, predstoji joj ratifikacija, ali je možda najvažnija primena tog sporazuma, rekla je Moro.

XS
SM
MD
LG