Linkovi

Srbija jedna od zemalja Evrope u kojima se mahom krše prava radnika


Arhiva
Arhiva

Mnoge zemlje u Evropi, među kojima je u Srbija, ne ispunjavaju dovoljno međunarodne obaveze u oblasti prava radnika, pokazuje najnoviji izveštaj Evropskog komiteta za socijalna prava (ECSR).

ECSR je telo Saveta Evrope, a ocenjivalo je usklađenost prava radnika u 35 zemlja Evrope sa Evropskom socijalnom poveljom u periodu od 2013. do 2016. Praćena su pitanja kao što su pravo na razumno radno vreme, pravednu platu i zaštitu od uznemiravanja.

U 276 slučajevo zaključeno je da postoji usklađenost sa praćenim pitanjima, a u 206 utvrđeno je kršenje prava radnika, dok je 98 slučajeva ostlao neocenjeno zbog nedostatka informacija. Najveći procenat kršenja odnosi se na pravo radnika na razuman otkaz ugovora o radu (95,8 odsto), pravo radnika i poslodavaca na kolektivnu akciju, uključujući i pravo na štrajk (73,3 odsto), i pravila koja ograničavaju obim odbitaka od plata (64,3 odsto).

Na primeru Srbije analizirana su 22 aspekta prava radnika. Evropski komitet za socijalna prava ustanovio je da je osam u skladu sa Evropskom socijalnom poveljom, između ostalog - pravo radnika na plaćeni godišnji odmor, pravo na konsultacije radnika i poslodavaca, kao i pravo na neophodne instrumente u cilju pregovora ili arbitraže u radnim sporovima.

Sa druge strane, Srbija nije usklađena sa Evropskom socijalnom poveljom u oblasti obaveznih lekarskih pregleda za radnike koji posao obavljaju noću, limitiranja visine odbitka od plata radnika, kao i slobodu prilikom organizovanja štrajka i određivanja minimuma rada tokom štrajka.

Za šest preostalih aspekata prava radnika Evropski komitet za socijalna prava je zatražio dodatne informacije od vlasti u Srbiji.

Komitet u svom izveštaju navodi da većina od 35 ocenjivanih zemalja nije osigurala da najniže neto zarade pokrivaju potrebe pristojnog života radnika i njihovih porodica. Istovremeno, najveća usklađenost sa Evropskom socijalnom poveljom primećena je u oblasti prava radnika na informisanje i konsultacije (85,7 odsto).

XS
SM
MD
LG