Linkovi

Srbija je zemlja starijih ljudi čiji je položaj nepovoljan


Crveni krst Srbije i mreža organizacija civilnog društva HumanaS predstavili su danas rezultate istraživanja prema kojima stanovništvo u našoj zemlji spada među najstarije populacije globalno gledano, sa prognozom daljeg intenzivnog starenja usled niskog nataliteta, fertiliteta i migracija mlađeg stanovništva.

Istraživanje je sprovedeno u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta "Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba (TASIOP)" o položaju i socijalnoj uključenosti starijih osoba u Srbiji, a zaključak je da je njihov status relativno nepovoljan u poređenju sa EU.

Projektom koordinira Crveni krst Srbije, u kojem učestvuju mreže organizacija civilnog društva iz pet država, a realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta, navedeno je u saopštenju.

Slika o starijem ženama i muškarcima u Srbiji, različitim aspektima njihovog položaja i uslovima života govori da je njihov status relativno nepovoljan, u poređenju sa starijim osobama koje žive na području Evropske unije, saopštio je Crveni krst.

Prema podacima, u 2016. osobe stare 65 i više godina činile su 19 odsto ukupnog stanovništva, a rodne razlike su primetne, pa je stopa zaposlenosti za muškarce iznosila 19,5 odsto, a za žene 9,6 odsto.

Istraživanje govori da je potrebno unaprediti pristup zdravstvenim uslugama i proširiti kapacite lečenja i nege starijih u kućnim uslovima, a dobar primer unapređenja zdravstvenih usluga je uvođenje elektronskih recepta.

Starije osobe čine 15 odsto korisnika socijalne zaštite, a najčešća usluga na koju se odrasli i stariji korisnici upućuju jeste pomoć u kući. Kako je navedeno, potrebno je proširiti spektar i kapacitet usluga socijalne zaštite.

Tokom 12 meseci koji su prethodili istraživanju o upotrebi informacionih tehnologija, samo 17 odsto stanovništva starog 65 i više godina koristilo je kompjuter, što je znatno niže nego za istu populaciju u EU 28, gde je ovaj procenat čak 52 odsto.

Istraživanje o socijalnom uključivanju starijih osoba sačinjeno je na osnovu statističkih podataka iz zvaničnih evidencija, kao i dostupnih podataka, a u obzir su uzeti materijalni uslovi života, pristup resursima i uslugama, društvena participacija i socijalne mreže, slobodno vreme, životni stilovi, kultura i komunikacija, kvalitet života i subjektivno zadovoljstvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG