Linkovi

Ubedljiva pobeda SNS-a


Premijer Srbije Aleksandar Vučić glasa na izborima
Premijer Srbije Aleksandar Vučić glasa na izborima

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), na osnovu 90,6 odsto obrađenih podataka, Srpska napredna stranka osvojila je 49,2 odsto glasova birača na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Cesid na uzorku od 90,6 obrađenih glasova: SNS - 49,2 SPS - 11,3 SRS - 7,9 DS - 5,9 Dosta je bilo - 5,7 DSS-Dveri - 5,10 SDS-LDP-LSV - 5

Republička izborna komisija (RIK) je saopštila da je, na osnovu obrađenih
rezultata 27,25 odsto biračkog tela, Srpska napredna stranka na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila 49,3 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije 12,1 odsto, Srpska radikalna stranka 7,9 odsto, a Demokratska stranka
6,1 odsto.

Predsednik RIK Dejan Đurđević je izjavio da je koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalno-demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine dobila 4,97 odsto glasova, pokret Dosta je bilo 4,94 odsto, a koalicija pokreta Dveri
i Demokratske stranke Srbije 4,91 odsto.

Prema njegovim rečima, važećih je bilo 97,04 odsto listića, a nevažećih 2,86 odsto.

On je objasnio i da RIK ne daje procene na osnovu uzorka, već na osnovu obrađenih podataka sa izbornim mesta i dodao da izborni rezultati mogu da se prate na video bimu ispred RIK.

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić prethodno je izjavio večeras da je koalicija oko te stranke ostvarila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima, što je "istorijski rezultat".

Ukoliko dobijem mandat za sastav nove vlade, trudiću se da bude predsednik vlade svih građana Srbije, najavio je Vučić.

On je ocenio da je na ovim izborima bilo najmanje nepravilnosti u prethodnih 25 godina.

Ništa se neće dogoditi preko noći, naš put nije posut ružama i nema tu meda i mleka, ali ćemo nastaviti da radimo za bolji život građana, naglasio je Vučić.

Pokušaćemo da ubrzamo evropski put i nastaviti borbu protiv protiv korupcije, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u sedištvu SNS i istakao da će Srbija biti ugledna i poštovana u svetu.

XS
SM
MD
LG