Linkovi

Izbori konačno završeni, DSS-Dveri u parlamentu


Izbori u Srbiji
Izbori u Srbiji

Nakon ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, može se reći da su izbori u Srbiji završeni, a i poslednja nedoumica je razrešena, jer je i koalicija DSS-Dveri obezbedila cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

Definitivni sastav budućeg parlamenta Srbije je konačno poznat posle juče ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta.

Nakon juče održanih ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, može se reći da su izbori u Srbiji završeni, a i poslednja nedoumica je razrešena, jer je i koalicija DSS-Dveri obezbedila cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

Pobedila je SNS, koja će u parlamentu ubuduće imati 131-nog poslanika, sledi SPS sa 29, radikali sa 22, dok će DS i pokret Dosta je bilo imati po 16 poslanika. Koalicije DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV imaće po 13 poslanika, dok je strankama manjina pripalo 10 mandata. Pobednici izbora je danas najavili prve poteze:

"Ono što još mogu da vam kažem je da ćemo se truditi da naša koalicija u Pokrajini bude nešto šira. Ne zato što nam treba podrška, jer i u Pokrajini imamo natpolovičnu većinu, ali hoćemo nešto širu koaliciju jer nam je važna stabilnost i da uključimo što više faktora koji bi mogli da doprinesu da se tamo radi bolje i više. A u republičkom parlamentu će ta koalicija biti nešto uža", rekao je Nebojša Stefanović iz SNS-a.

Boris Tadić je danas najavio da SDS neće ulaziti u Vladu sa SNS, i dodao da očekuje da će i Liga socijaldemokrata Vojvodine postupiti isto kao SDS. Na konferenciji za novinare Tadić je ocenio da izbori nisu protekli na fer način i da je očigledno postojala namera da se u izbornoj noći prekroje rezultati:

"To je jedan politički postupak koji nismo imali nakon 5. Oktobra, to je nešto što ugrožava demokratiju. Ja smatram da je to veoma opasno političko stanje i ono što je prethodilo ovim izborima je potpuna medijska i finansijska dominacija vladajuće SNS i drugih vladajućih stranaka. I to je ugrozilo procedure i pravila izbornog postupka."

XS
SM
MD
LG